keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Mansikkamäki & Inberg: Muna - Herkulliset ohjeet kananmunasta



Sanna Mansikkamäki & Pia Inberg: Muna - Herkulliset ohjeet kananmunasta. 2017. Readme.fi. 300 sivua.

Lainattu kirjastosta

Hei! Puutarhakirjat ja keittokirjat ovat maailman kauneimpia kirjoja, vai mitä? Niin kauniisti tehtyjä, niin kauniisti kuvattuja. Näitä kirjoja on niin kiva vaikkapa pelkästään katsella. Tämä Mansikkamäen ja Inbergin Muna-kirja on myös kaunista katseltavaa, se on kauniisti taitettu, siinä on kauniit valokuvat ja sen lisäksi sen sisältö -muna - antaa mukavia ateriavinkkejä. 

Meidän perheessämme syödään paljon kananmunia - pidämme niistä todella paljon. Viime kesänä istuessani hammaslääkärin tuolissa kuulin radiosta, kun Vappu Pimiä haastatteli Sanna Mansikkamäkeä tästä kirjasta. Ajattelin, että tuon kirjan haluan lukea. Meidän kirjastossamme sitä ei ollut, mutta tein kirjastolle hankintaehdotuksen ja niin muutaman viikon päästä tuli kirjastosta ilmoitus, että kirja on tullut. Erinomaista palvelua!

Kirjan teemana on todellakin kananmuna. Kaikissa resepteissä on käytetty kananmunaa jossakin muodossa. Mansikkamäki korostaa, että kananmuna sopii "kaikkien suomalaisten lautaselle monipuolisen ruokavalion tueksi. Suomalainen kananmuna on turvallinen ja lisäaineeton raaka-aine."

  
Kirjassa kaivetaan esille vanhoja reseptejä ja annetaan myös uusia ideoita. "Kananmunalla voi tehdä keittiössä pikkuisen parempaa." 300-sivuinen kirja sisältää ruokaohjeita sekä paljon tietoa munasta. Ruokaohjeet sisältävät seuraavat osiot: aamiainen ja brunssi, pääruoat, leivät ja välipalat, kastikkeet ja lisukkeet sekä jälkiruoat ja makea leivonta. Ruokaohjeiden lisäksi kirjassa on tuhti tietopaketti munasta. Yhteistyökumppanina kirjassa on ollut Mäntymäen Luomutila Hyvinkäältä.

Aamiaispöytään sopii mainiosti vaikkapa spelttipuuro:

Spelttipuuro munalla
½ litraa vettä tai maitoa (mantelimaidosta tulee herkkua)
2 dl spelttihiutaleita
1 tl suolaa
2 kotimaista omenaa pilkottuna
3 kananmunaa
Kuumenna maito kiehuvaksi ja lisää hiutaleet, suola ja omenakuutiot. Alenna lämpötilaa pieneksi ja anna puuron hautua noin 20 minuuttia. Puolessa välissä eli noin 10 minuutin kuluttua sekoita joukkoon kevyesti  vatkatut kananmunat. Sekoita hyvin ja anna puuron muhia levyllä vielä 10 minuuttia.


Pääruoissa tarjotaan reseptejä laidasta laitaan. Lähdetään liikkeelle pyttipannusta, tartarpihvistä ja lihamakaronilaatikosta ja sitten edetään mm haukimurekkeeseen, munacurryyn ja blineihin. Leivissä ja välipaloissa muna sopii lähes kaikkiin resepteihin. Itseäni miellytti erityisesti siemenleivän resepti tässä osiossa. Jälkiruokien ja makean leivonnan osio on laajin. Reseptejä on laidasta laitaan: mm tiramisu, pannari, marjapannukakku, kotijäätelö. Itse en ole niinkään jälkiruokien ystävä, joten tämän osion jätin vähemmälle huomiolle.

Erityismaininnan ansaitsee Pia Inberg, kiitos kauniista kuvista! - Tiedän kokemuksesta, kuinka vaatii ruokakuvaus on.

Ota kananmuna osaksi tasapainoista ateriaa.

 

26 kommenttia:

  1. Kiva kirja ja ihanat kuvatkin siinä!

    Kananmuna on kyllä aikamoinen monitehopaketti, mutta meillä on perheessä yksi todella munalle allerginen, joten monesti joudun sen jättämään ruoka- ja leivontaohjeista pois.
    Itse syön varsinkin lounaalla, milloin missäkin muodossa.

    Hauskan aamiaispizzan kanamunalla söin vasta Kööpenhaminassa - pizza kuin aamiaislautanen; munaa, pekonia ja papuja tomaatin ja juuston kera.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun sinäkin tykkäät kananmunista. Minullekin ne maistuvat monessa muodossa.

      Poista
  2. Pitäisikin ehkä lukea tuo kirja. Voisi vielä paremmin hyödyntää sulkarouvien munia :) Kyllähän ne toki maistuvat perinteisilläkin tavoilla ;) Mukavaa marraskuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu, meillä syödään kananmunia enimmäkseen ihan perinteisillä tavoilla. Kirja antaa kyllä uusia vinkkejäkin.

      Poista
  3. Olen heikkona keittokirjoihin. Vaikuttaa kuvien ja kertomasi perusteella vaikka lahjakirjaksi sopivalta. Meillä syödään myös paljon munia, ja nykyään ostamme aina luomumunia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin syödään paljon kananmunia, enimmäkseen luomumunia. Tässäpä lahjavinkki sinulle.

      Poista
  4. Meilläkin tykätään kananmunista. On kiva saada uusia ohjeita munaruokiin. Kiitos vinkistä!
    Mukavaa marraskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusia ohjeita on kiva löytää, vaikka kananmuna on hyvää ihan perinteisillä tavoilla.

      Poista
  5. Kaunis kuvitus näyttää kirjassa olevan ja varmaan kuvat houkuttelevat kokeilemaan ohjeitakin.
    Sisustuskirjat ovat myös kauniita ja ne ovatkin suosikkilukemisiani.
    Oikein ihanaa marraskuun alkua sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kirja tämäkin keittokirja on. Samoin sisustuskirjat ovat niin kauniita jo pelkästään katseltavaksi.

      Poista
  6. Kivalta näyttää,kuvat on hienoja.. Kiitos tästä vinkistä! Leppoisaa keskiviikko iltaa sinne❤️

    VastaaPoista
  7. Onneksi kananmunaa ei enää pidetä kolesterolipommina. Kananmuna on puhdas ja edullinen raaka-aine. Täytyypä kysäistä kirjaa meidänkin kirjastosta. Mukavaa keskiviikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä syödään paljon kananmunia ja nykyisin löytyy luomumunia lähes joka kaupasta. Mukavaa keskiviikkoiltaa.

      Poista
  8. Varmasti hyvä kirja! Kiitos esittelystä! Keittokirjat ovat kiinnostavia, ja olet ihan oikeassa, että ne ovat tosiaan todella kauniita. Hyvää marraskuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kirja kiinnosti sinua. - Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

      Poista
  9. Meillä omien kotikotkojen myötä on aina tarvis hyville munaresepteille. Kiitos vinkistä! Munasta on vain tosi moneksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kirja kiinnosti. Perinteiset munareseptit ovat hyviä mutta kiva löytää uusiakin.

      Poista
  10. Kiitos esittelystä Kirja on varmasti mielekiintoinen Oikei mukavaa alkavaa marraskuuta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kirja kiinnosti sinua Irma. - Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

      Poista
  11. Oi miten ihana tuo viimeinen kuva on, maalaistunnelmaa täynnä; musta helttapää kanakopin päällä 🖤Meillä on aina jääkaapissa kananmunia, ostamme kerralla 15 kappaleen pakkauksen, joskus on kaksikin pakkausta. Olen aina tykännyt keitetyistä ja paistetuista kananmunista ja munakkaista, mutta tuo kirjahan avaa ihan mielikuvituksellisia mahdollisuuksia 🙂 Kiitos esittelystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kirja kiinnosti sinua Rita A. Kananmuna on hyvää ihan perinteisillä tavoin valmistettuna mutta aina on kiva löytää uusiakin ohjeita.

      Poista
  12. Aihe ja kuvitus sopivat hyvin yhteen. Kananmunia tulee käytettyä vain ihan perinteisillä tavoilla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin kananmunia syödään paljon, mutta lähinnä hyvin perinteisillä tavoin valmistettuna. Ihan mukava löytää uusiakin ideoita.

      Poista
  13. Oi tämäpä kiva vinkki-kiitos:).Me otettiin keväällä/kesällä kanoja ja pikkuhiljaa parvi on kasvanut ja munintaikäiset pykeltävät 1-3munaa päivässä:P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti saisit tästä kirjasta kivoja ideoita. - Mukavaa loppuviikkoa!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...