sunnuntai 21. elokuuta 2016

Nojatuolimatka metsäpuutarhaan

Sunnuntai-iltapäivää Joensuusta! 

Kun sain Suomalaisen metsäpuutarhan käsiini, jäin katselemaan pitkäksi aikaa kirjan upeaa kansikuvaa. Tuoli puun vierellä metsämaiseman keskellä - niin hieno tunnelma kuvassa on. Tästä on tullut täydellinen valokuva.


Ella Räty - Hanna Marttinen: Suomalainen metsäpuutarha. WSOY. 2014.

Kansikuva lupasi hyvää ja mielenkiinnolla aloitin tutustumisen kirjan sisältöön. Eikä se todellakaan tuottanut pettymystä, niin viehättävä ja suoraastaan upea kirjan sisältö on. Kysymyksessä on varsin merkittävä kirja; kirja on ensimmäinen kotimainen metsäpuutarha.

Mikä sitten on metsäpuutarha? Tekijät ovat lähteneet siitä, että metsäpuutarhan käsite avautuu parhaiten esimerkkien avulla. Kirjassa esitellään kuvin ja sanoin muutamia suomalaisia metsäpuutarhoja: metsäpuutarha Kirkkonummella, Ilolan taimisto ja arboretum Salossa, Haagan alppiruusupuisto, rintamamiestalo etelä-Suomessa, kesämökki Lohjansaaressa ja Muurilan metsäpuutarha.

Ilolan taimisto ja arboretum
Jos lukija on kiinnostunut metsäpuutarhan perustamisesta ja hoidosta, kirja antaa perusteellista tietoa mm. kasvualustasta sekä puiden ja pensaiden hoidosta. 

Esimerkki kirjan kauniista kuvituksesta

Oma lukunsa kirjassa on omistettu kasvinsuojelulle. Luvussa käsitellään erilaisia tuhoeläimiä, kasvitauteja ja rikkakasveja. Nämä ovat asioita, jotka kiinnostavat kaikkia puutarhanharrastajia. Viimeisessä luvussa käsitellään metsäpuutarhan rakenteita. Luvussa korostetaan sitä, että esimerkiksi polkuja rakennettaessa kannattaa hyödyntää ensisijaisesti oman tontin kivet, sora, hiekka ja savi. Metsäpuutarhan tyyliin sopivat parhaiten kevytrakenteiset ja luonnonaineksista tehdyt kulkuväylät ja lepopaikat.


 Kiitos WSOY. Nojatuolimatka metsäpuutarhoihin oli nautinnollinen. Jos olet suunnittelemassa tai perustamassa metsäpuutarhaa, saat siihen kirjasta asiantuntevat ohjeet ja vinkit.


Ella Räty - Hanna Marttinen: Suomalainen metsäpuutarha. WSOY. 2014. 175 sivua.

Laitan tulevalla viikolla pystyyn syysarpajaiset ja tämä kirja tulee olemaan yksi kirjapalkinnoista.

Meillä on ihana auringonpaiste. Toivottavasti sää jatkuu lämpimänä. Kaunista viikkoa kaikille!

11 kommenttia:

 1. Ihana kirja, ihanista metsäpuutarhoista! Jään innolla odottamaan arpajaisia!

  VastaaPoista
 2. Ai pahus, näyttää hienolle kirjalle - mutta mulla ei ikinä ole arpaistuuria! Arboretumia täälläkin rakentelen, joten hyvät neuvot olisivat kyllä tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäät kirjasta. Osallistu vaan arpajaisiin.

   Poista
 3. Mielenkiintoista! Mökkipihassani on yksi kohta, joka on jo valmiiksi pienen metsäpuutarhan alku.

  VastaaPoista
 4. Metasäpuutarha-ajatus sinänsä on loistava luonnonmukainen vaihtoehto ja sopii suomalaiseen ympäristöön. Hieno juttu, että siitä löytyy tuo kirja. Arpajaisia odotellen toivotaan, että auringonpaiste siellä jatkuu, täällä on satanut koko päivän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt auringonpaiste jo loppui, taitaa tulla illaksi sade. Arpajaiset odotettavissa huomenna.

   Poista
 5. "Suomalainen metsäpuutarha" on todella kaunis ja hyödyllinen kirja.
  Minulla on jo tämä enkä taaskaan osallistu arvontaan, koska kirjoja on jo liikaa vapaa-aikaan nähden, mutta palkintokirjat ovat kaikki hyvin mielenkiintoisia.
  Tunnelmallista viikkoa! :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...