torstai 12. lokakuuta 2017

Jussi Adler-Olsen: Vartija – Osasto Q vauhdissa jälleen


Jussi Adler-Olsen: Vartija. 2017. Gummerus. Tanskankielinen alkuteos Den granselose. Suomentanut Katriina Huttunen. 570 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

Carl tunsi pulssinsa kiihtyvän. Sitä tapahtui silloin tällöin kun rikostutkinta eteni uudelle tasolle. Hän hymyili itsekseen. Tätä vartenhan hän eli ja hengitti. (s. 114)

Vartija on Adler-Olsenin kuudes suomennettu kirja. Ennen Vartijaa me Adler-Olsenin fanit olemme saaneet seurata Osaston Q:n toimia kirjoissa Vanki, Metsästäjät, Pullopostia, Tapaus 64 ja Poika varjoista

Vartija-kirjassa Jussi Adler-Olsen pitää lukijaa jännityksessä kirjan loppusivuille saakka, kun Osasto Q selvittää 17 vuoden takaista rikosta. Kauniin ja suositun Alberte Goldschmidin ruumis oli löydetty korkealta puun oksalta. Tämän rikoksen Osasto Q saa selvitettäväksi. Vihjeet vievät Osasto Q:n lopulta keskukseen eli uskonnolliseen Luonnonabsorptioakatemiaan. 

Koko maailma odotti, että tämä keskus alkaisi levittää sanomaa, niin että kaikki uskonnot yhdistyisivät ja maailma eläisi taas rauhassa. (s. 504)

Keskuksen eli Luonnonabsorptioakatemian johtajana toimii kaikkien naisten ihailema Atu Abanshamash Dumuz. Tutustumme myös Atun oikeaan käteen, naisystävään, Atun lapsen tulevaan äitiin eli Pirjoon. Pirjo on suomalainen, kotoisin Tampereen läheltä. Välillä kirjassa liikutaan Lontoossa Wandan ja Shirleyn seurassa, jotka molemmat päätyvät sitten keskukseen. Kirjassa on sivuja 570, ja lukija – ainakin minä – on varma murhaajasta jo sivulla 177. Mutta lukija on väärässä, murhaajaepäilyt vaihtuvat vielä monta kertaa. Loppu on yllätyksellinen.

Ja sitten tapahtui jotakin irvokasta. Carl tiesi, että ei unohtaisi sitä koskaan. Nainen tuijotti vainajaa ja purskahti nauruun. Hän nauroi niin hallitsemattomasti ja raikuvasti, että kaikki pysähtyivät ja jähmettyivät aukiolla. (s. 528)

Kirjassa on hyvä ja jännittävä juoni, mutta parasta on kuitenkin Osasto Q:n henkilöt.

He olivat tehneet töitä yhdessä melkein seitsemän vuotta, ratkaisseet useita rikoksia, ja silti heidän silmänsä loistivat edelleen innosta. (s. 101)

Henkilöt ovat niin sympaattisia. Jännityksen lomassa lukija saa nauttia Assadin ja Carlin sanailusta, jolle ei voi muuta kuin nauraa.

”Oletko koskaan ollut vastatuulessa mahavaivaisen kamelin takana, Carl?” Assad kysyi nuuhkaistuaan. Carl pudisti päätään mutta ymmärsi mitä Assad tarkoitti. (s. 108)

Assadin menneisyys alkaa pikkuhiljaa paljastua; tässä kirjassa selvisi ainakin se, että nimi Said liittyy jotenkin hänen menneisyyteensä. Rose on kirjassa entistä sympaattisempi. 

Osasto Q kykenee selvittämään vanhoja rikoksia, tässäkin kirjassa oli kysymys 17 vuotta vanhasta rikoksesta. Olof Palmen 31 vuotta sitten tapahtunut murha on edelleen selvittämättä. Annettaisiinko Palmen rikoksen selvittäminen osasto Q:lle?

Ja juuri sillä hetkellä kun todellisuus avautui ja hänen sydämensä vihdoinkin antoi periksi, hän muisti myös rysähdyksen kun auto osui häneen, murskaantuvien luiden ja katkeilevien oksien äänen, kohtaamisen joka… (s. 8)


10 kommenttia:

 1. Olen lukenut kaikki Adler-Olsenin Osasto Q-tarinat ja pidän niistä. Pari on tullut TV:stäkin, mutta kirjat ovat ehdottomasti parempia. Kuten lähes aina, kun kirjasta tehdään elokuva tai sarja. Carlin ja Assadin sanailua on parasta ja henkilöhahmot ylipäätään. Toivottavasti sarja jatkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinäkin tykkäät Adler-Olsenista. Jatkoa odotellessa.

   Poista
 2. Kiitos esittelystä! Kirja tuntui jännältä mutta sellaiselta huumorilla höystetyltä:) Mukavia lukuhetkiä ja syksynjatkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon että sinäkin tykkäisit tästä kirjasta.- Mukavaa viikonloppua myös sinulle.

   Poista
 3. Tämä on niitä kirjoja, joita mieheni luultavasti saa lahjaksi. Ainakin hän on saanut Adler-Olsenin kirjoja. Kun hän on kysynyt luenko minä vai laittaako hän kirjan kiertoon, olen sanonut etten lue. Nyt alkoi lukeminen kutitella. Antoisaa kirjasyksyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että sinäkin Kirsti tykkäisit tästä kirjasta. Mukavaa syksyn jatkoa!

   Poista
 4. Kiitos tästä, kuulostaa todellakin sellaiselta kirjalta, joka minun on luettava :)

  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 5. Kuulostaa jännittävältä, vois pistääkin tuon kirjan nimen itselle ylös kunhan saan tän hetkisen luettua niin voisin katsella tuota kirjastosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännitys säilyy kirjan loppuun asti. Ja niin mukavalla tavalla kirjoitettu.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...