maanantai 6. marraskuuta 2017

Tiina Rinne: Pellavasydän ja käpykranssi - koristeita luonnonmateriaaleista
Tiina Rinne: Pellavasydän ja käpykranssi. Koristeita luonnonmateriaaleista. Gummerus. 2017.
Teksti, kuvat ja taitto: Tiina Rinne. 214 sivua.

Arvostelu- ja arvontakappale kustantajalta

Jokaisen askartelijan unelmakirja! Luonnosta löytyy materiaaleja kodin koristeisiin jokaisena vuodenaikana. Luonnonmateriaalien hyödyntäminen kotiemme koristeissa on osoitus suomalaisen luonnon arvostamisesta. Kuten tiedämme, avoimin silmin luonnossa liikkuminen ilahduttaa ja tuo  myös hyvää mieltä. - Tämä kirja tulee blogini arvontaan. Laitan arvonnan pystyy tällä viikolla.

Tiina Rinne opastaa lukijaa mitä erilaisimpien luonnonmateriaalien hyödyntämisessä ja antaa tarkkoja askarteluohjeita koristeiden tekemiseen. Luonnonmateriaaleista on moneksi. Koivu, pajut, varvut ja risut ovat hyviä askartelumateriaaleja. Kirjan kannessa on kuva pääsiäiskranssista. Koivunoksat ovat notkeimmillaan juuri ennen lehtisilmujen puhkeamista. Myös sammaleet, jäkälät ja kävyt ovat hyvää askarelumateriaalia. Ainakin käpyjä löytyy yleensä aika lähimaastosta.

Lehtikuusikranssi
Kesän vihreys ja värikkyys antavat mahdollisuuden koristaa koti juhlakuntoon. Kukat tarjoavat monia askartelumahdollisuuksia. Tässä aivan ihana esimerkki humalakranssista.

Humala on rohdoskasvi, jonka uskotaan auttavan nukahtamista. Runsas kranssi makuuhuoneessa voikin taata hyvät unet.
En arvannutkaan että kukat tarjoavat mahdollisuuksia vaikka mihin. Rinne antaa ohjeet kranssien tekemiseen mm sireeneistä, kurjenkelloista, hortensioista ja ruohosipuleista.

Kesän kukkien lakastuttua syksy tarjoaa väriloistoaan myös askartelumateriaaleiksi. Ruusunmarjat, vaahteran lehdet, kurpitsat, viljat ja pellavat tarjoavat mielenkiintoisia muotoja ja värisävyjä.

Vehnäkimppu
Talvisaikaan havuja käytetään erityisesti jouluajan kransseissa ja köynnöksissä. Mielenkiintoinen materiaaliyhdistelmä on rauta ja kristalli.


Karkeaa kauneutta ja ylellistä kimmellystä

Talveen kuuluvat myös lumi- ja jäälyhdyt, jotka tuovat iloa pimeään talveen.

 Kristallijäätä

Kirjan monipuolisia askarteluvinkkejä täydentää kirjan upea kuvitus. 

"Hyvä olo syntyy minulle luonnossa samoilemisesta, käsillä tekemisestä, kauniista pihapiiristä ja kodista. Niissä kaikissa luonnonmateriaalit ovat tärkeä, yhteinen tekijä."

14 kommenttia:

 1. Tuo kristallijäätä on vaikuttavaa<3

  Olen itse huono askartelemaan, mutta ihailen mieluusti, mihin muut pystyvät:)

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, kovin vähän tulee tehtyä askartelujuttuja, mutta tätäkin kirjaa oli niin mukava katsella.

   Poista
 2. Mielenkiintoisen näköinen kirja! Luonnonmateriaalit ovat aina kauniita. Iloista viikkoa!

  VastaaPoista
 3. Tykkään tuosta ja muista Tiina Rinteen kirjoista hirmuisesti.Mahtavaa luonnon materiaalien käyttöä ja tarvikkeet ei maksa paljoa ja silti lopputulos on tosi kaunis:)

  VastaaPoista
 4. Ihanan oloinen kirja. Minulla on itseasiassa tuo tuolla odottelemassa, että kerkiäisin paneutua sen syvimpään olemukseen ;)

  VastaaPoista
 5. Tuo kirja sopisi meillekin varsin hyvin:) Välillä on kerätty metsästä jotain askarteluun sopivaa, mutta sitten ei oikein ole osattu niitä hyödyntää.

  VastaaPoista
 6. Joskus tuli askarreltua lasten kanssa, nyt vähemmän. Lapset siirtävät tätä perinnettä omille lapsilleen. Kirja on monipuolinen, olisipa aikanaan ollut tällainen käytettävissä. Aurinkoista tiistaita.

  VastaaPoista
 7. Kivan näköisiä askareita. Tuollainen humalakranssi pitäisi olla meidän makuuhuoneessa:)
  Mukavaa tiistaita!

  VastaaPoista
 8. Luonnosta löytää vaikka mitä askarteluun sopivaa. Kauniit kuvat innostavat kokeilemaan. Vähän huono olen saamaan valmista, vaikka kannan kyllä metsästä käpyjä, oksia ja sammalia. Jäälyhtyjä kyllä jäädyttelen jos sitä pakkasta tulisi.
  Kaunis tiistai täällä, toivottavasti myös Joensuussa♥

  VastaaPoista
 9. Onpas ihania askarteluja.Ihailen kädentaitajia.Hyvää tiistaita ja kiitos postauksesta.

  VastaaPoista
 10. Ihania kransseja...olisipa tekemisen taito hyppysissäni..:) Onneksi tytöllä on ja saan aina sieltä kaikkea kaunista.

  VastaaPoista
 11. Ihania ideoita! Askarteleminen on niin kivaa. :)

  VastaaPoista
 12. Ihanan idearikkaan oloinen kirja :)

  VastaaPoista
 13. Tuossahan on paljon kaikenlaista kivaa tekemistä, ideaaa ja vinkkiä.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...