perjantai 11. toukokuuta 2018

Haapalahti, Tuisku & Törnroos: Kukkiva kasvimaa potagerHeidi Haapalahti, Teija Tuisku & Gunilla Törnroos: Kukkiva kasvimaa potager. 2018. Tammi. Kovakantinen. Valokuvat: Teija Tuisku. Graafinen suunnittelu ja piirrokset: Emmi Kyytsönen. 193 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

Minulla on suuri ilo esitellä ihan uunituore Tammelta ilmestynyt puutarhakirja: Kukkiva kasvimaa potager. Niin suunnattoman kaunis kirja, jota mielellään vaikka vaan selailee. Me puutarhaihmiset olemme jo vuosien mittaan tottuneet siihen, että puutarhakirjat ovat kauniita ja kauniisti kuvattuja, mutta voin vakuuttaa, että tämä kirja menee kauneudessaan vielä askeleen edelle. Mutta mennään toki tarkastelemaan myös kirjan sisältöä.

Klassinen ranskalainen keittiöpuutarha
Jo kirjan nimessä tulee esille sana potager, jota kirja käsittelee. Siis mikä ihmeen potager? Se selviää heti kirjan alkusivuilta: 

Ranskalaiseen keittiöpuutarhaperinteeseen nojaava potager on koristeellinen yhdistelmä vihanneksia, yrttejä ja kukkia. Vuosisatojen saatossa se on saanut erilaisia tulkintoja. (s. 10)

Kirjan esittelypotagerina toimii Gunilla Törnroosin Kemiönsaaressa sijaitseva keittiöpuutarha. Gunilla toteaa näin: Potagerissa minua viehättää ajatus, että se on yhdistelmä kaikkea sitä, mikä puutarhassa on tärkeää. Voit vaihdella potagerin mittakaavaa pikkuruisesta pläntistä koko pihan kokoiseksi plantaasiksi. Koostaan riippumatta potager tarjoaa vihanneksia, yrttejä, kukkia ja kauniita näkymiä vuoden jokaisena päivänä. (s. 9)Potagerin perustaminen
Kirjan seuraavassa osiossa lukija saa perusteellisia ja käytännönläheisiä ohjeita potagerin perustamiseen. Lähtökohtana on potagerin paikan valinta ja maan parantaminen. Seuraavaksi laaditaankin jo potagerin pohjapiirros. Perustamisvinkkien ohella kirjassa esitellään erilaisia suomalaisia potagereja: Annalan iso potager, Teija pieni potager sekä Gunillan kasvilabyrintti, yrttitarha ja mintturuutu.


 
Omavaraisuus
Ennen vanhaan potagereiden tavoitteena oli taata täydellinen omavaraisuus vihannesten, hedelmien, yrttien ja tuoreiden kukkien suhteen. Nykyään emme ole niin ehdottomia, vaan jokainen päättää, kuinka omavarainen haluaa olla. Kaikki eivät edes halua tavoitella täydellistä omavaraisuutta, eikä kaikilla, mm kaupungeissa asuvilla, ole siihen mahdollisuutta. Kirjassa annetaan mukavia vinkkejä omavaraisuudesta, mm ohjeet yrttiteesekoituksen, syreenisokerin ja sinappisten kranssikääryleiden valmistukseen. Potager-tarhurin jalkakylpy koostuu erilaisista yrteistä, ruusun terälehdistä, sitruunanviipaleista ja kuumasta vedestä. Kirjassa on laaja osio, jossa esitellään syötäviä kukkia.Huhtikuusta talveen
Viimeisen osion teemana  on vuosi potagerissa. Kirjassa annetaan kuukausikohtaisia ohjeita ja vinkkejä potagerissa työskentelyyn. Ohjeet ovat käytännönläheisiä ja hyödyllisiä ja niitä voi hyödyntää myös muissa puutarhatöissä. Mielenkiintoinen, hyödyllinen ja kaunis tietoteos
Kirja on todella mielenkiintoista luettavaa ja kaunista katseltavaa. Idea potagerista konkretisoituu ja lukijalle tulee väistämättä halu perustaa potager - vaikkapa aluksi vain pieni. Perustamista helpottaa ja innoittaa jo sekin, että jokainen voi tehdä potagerista ihan omanäköisensä. Kirjan plussana on myös se, että kirja on suomalaisten tekijöiden tekemä. 

 

Kirjoittajat: Teija Tuisku, Gunilla Törnroos, Heidi Haapalahti


Heidi Haapalahti on hyötykasveihin ja omavaraisuuteen hurahtanut, puutarhakirjoittamiseen erikoistunut toimittaja ja tietokirjailija. Teija Tuisku puutarhavalokuvaaja ja -toimittaja. Heidi Haapalahti ja Teija Tuisku ovat aikaisemmin julkaisseet kirjat Makutarhuri, Lavatarhuri ja Kierrätyspuutarha. Gunilla Törnroos on koulutukseltaan hopeaseppä ja maanviljelijä. Hänen elämäntyönään syntynyt Westersin puutarha Kemiössä on upea tulkinta suomalaisesta potagerista. 

Kirja tulee arvontaan blogissani ihan lähiaikoina. 

10 kommenttia:

 1. No onpas todella kaunis kuvitus ja kirja on taatusti mieleen niille, jotka haaveilevat tai jo omistavat potagerin. Silmä ja sielu lepää.

  VastaaPoista
 2. Hieno esittely. Ihan innostuin, vaikka olen vain nojatuolipuutarhuri.

  VastaaPoista
 3. Kiitos tämän kirjan esittelystä. Tätä aloin himoita, koska olen itse vuosia kylvänyt kesäkukkia kasvien sekaan. Olen ajatellut sen tuottavan silmäniloa ja torjuvan tuholaisia. Joitakin kukkia voi myös syödä.
  Hyvää viikonloppua ja äitienpäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kirja kiinnosti sinuakin. Hyvää äitienpäivää!

   Poista
 4. Onpa kiva ja kiinnostava kirja. Ihan parhautta on se, että tekijät ovat suomalaisia ja olettaakseni ovat ottaneet huomioon maamme pituuden eli vaihtelevat kasvuolosuhteet. Hirmuisesti kiinnostaa tuo kirja!

  Meillä on ollut iät ja ajat kasvimaalla kukkia, kehäkukkia ja samettiruusuja nyt ainakin. Aina penkkien päädyissä ja joskus myös keskellä. Paljon myös muuta. En vain ymmärtänyt kutsua sitä miksikään muuksi kuin kasvimaaksi.

  Kasvien kuvaaminen on ihan oma maailmansa, valtavan kiinnostavaa sekin.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kirja tuntui sinusta kiinnostavalta. Hyvää viikonlopun jatkoa myös sinulle!

   Poista
 5. Onpa ihana kirja, kaunis ja hyödyllinen. Tuota olisi mukava lueskella ja katsella. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kirja tuntuu sinustakin mielenkiintoiselta. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...