torstai 28. tammikuuta 2016

Haluatko luontoystävällisen pihan? - Review on a garden bookA review on this garden book is only in Finnish, because the book is in Finnish.

Luontoystävällisellä pihalla tarkoitetaan pihaa, jossa viihtyvät erilaiset kasvit, linnut, perhoset, hyödylliset hyönteiset ja muutkin eläimet.  Eli sellaisen pihan me kaikki haluamme, vai mitä?

Riku Cajander antaa kirjassaan Luontopiha vinkkejä ja ohjeita siitä, kuinka omasta pihapiiristä on mahdollista luoda paikka, jossa kasvit ja eläimet viihtyvät.  Cajander korostaa, että jokaisella piha-alueella – sekä pienellä että isolla – voi toteuttaa luontoystävällisiä ratkaisuja. Ratkaisevaa ei ole pihan koko, vaan tärkeää sen sijaan on, millaisia kasveja puutarhaan valitaan ja millaisia perusratkaisuja puutarhassa tehdään. 

Kasvillisuus muodostaa perustan luontoystävälliselle pihalle. Kannattaa valita sellaisia koristekasveja, keittiöyrttejä, puita ja pensaita, jotka tarjoavat elinmahdollisuudet eläimille. Tällä tavalla käynnistämme luontopihan luomisen. Ei kai mikään voisi olla rentouttavampaa kuin piha, joka kutsuu luokseen siilejä ja perhosia, ehkä jopa ketunkin? 
Tällaisesta luontopihasta on mukava unelmoida näin keskellä talvea.  Cajaderin Luontopiha on viehättävä, kevätajatuksiin luotsaava kirja. Kirjaa lukiessa voi miettiä, millaisia ympäristöystävällisiä tekoja voisin tehdä omassa puutarhassani ensi kesänä. Kirja sisältää tärkeää tietoa luontopihan hoitamisesta ja oikeiden kasvien valinnasta. 

Cajander luettelee, millaisia puita, pensaita, koristekasveja, hyötykasveja ja luonnonkasveja suositellaan kasvatettavaksi luontopuutarhassa.  Esimerkkikasveista kerrotaan kasvien hoidosta, kasvatuksesta ja luontoarvoista.  Koska puutarhabloggarit ovat erityisen kiinnostuneita kasveista, luettelen tässä Cajanderin suosittelemia koristekasveja luontopuutarhaan: kallionauhus, punatähkä, syyssyrikkä, punahattu, punavirma, sikuri, raunioyrtti, isohirvenjuuri, rohtosuopayrtti ja illakko. Cajander esittelee myös luonnonmukaisissa pihoissa viihtyviä eläimiä, lintuja ja hyönteisiä. Sen lisäksi kirjassa kerrotaan, miten erilaisia eläimiä voi houkutella omalle piha-alueelle. Puutarhaan voi rakentaa vaikkapa 
perhosbaarin.  Kirjan lopussa kuvataan kolmea suomalaista luontopihaa. Kirjassa on kaunis ja sisältöä palveleva kuvitus. Valokuvat ovat Cajanderin itsensä ottamia. Nautin Luontokirjan lukemisesta ja uskon, että se tuo uusia ideoita luontoystävällisestä pihasta kaikille lukijoille.  Kirja on uudistunut laitos Riku Cajanderin aiemmasta puutarhakirjasta. 

Tämä ihastuttava Luontopiha-kirja on palkintona arpajaisissa, jotka järjestän sitten kun saan 100 lukijaa. Määränpää häämöttää jo; nyt on lukijoita 96.


Riku Cajander: Luontopiha. Ympäristöystävällinen piha ja puutarha.  Valokuvat Riku Cajander.  2015. Minerva. 

Lämmin kiitos Minerva!49 kommenttia:

 1. Puutarhan kasvivalikoinnilla voi tosiaan paljon vaikuttaa perhosten, mehiläisten ynnä muiden hyödyllisten pikku siivekkäiden ja eläinten viihtymiseen puutarhassa. Itse olen panostanut perhos -ja mehiläiskasvien kasvattamiseen omassa pihassamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tämä ei ole sinulle uusi ajatus. Toivotaan, että mahdollisimman moni osaa valita mm. oikeita kasveja.

   Poista
 2. Näyttää hyvin mielenkiintoiselta kirjalta! Perhosia houkuttelevia kasveja voisi meidän pihaan lisätä, vaikka tässä ihan luonnon keskellä asutaankin.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kirja on mielenkiintoinen ja paljon tietoa antava. Mukavaa viikonloppua myös sinulle Satu!

   Poista
 3. Vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta kirjalta. Pyrin omassa pihassani juuri tuohon luonnonmukaisuuteen ja monipuolisuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet kiinnittänyt huomiota luonnonmukaisuuteen puutarhassasi. Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 4. Aika monia perhoskasvia jo löytyy, muttas lisää voi aina hankkia. Linnuullekki on isoja pensahia pesintäpaikooksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, lisää perhoskasveja voi hankkia. Tämä on tilanne ainakin meidän puutarhassamme. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 5. Viime vuosina olen erityisesti pohtinut luonnonmukaisuutta pihanhoidossa. Kai se on aina sitä ollutkin, koska en ole käyttänyt myrkkyä kuin kerran ja sekin harmittaa :(
  Torjun rikat ja heinät kiehuvalla vedellä mm. laattojen välistä. Tohotinpulloa olen harkinnut seuraavaksi. Kasveista voisi tehdä torjunta-ainetta itse jne. Perhosia ja muita öttiäisiä näkyy vuosittain, joten oikeilla jäljillä kai ollaan.
  Hyvä kirja varmasti ja mielenkiintoinen. Odotellaan milloin arvonta on;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että toimit luonnonmukaisesti etkä käytä myrkkyjäkään. Minun kyllä täytyy myöntää, että käytän myrkkyjä rikkaruohojen torjunnassa.

   Poista
 6. Hyvältä kuulostava kirja todella. Omalla pihallani olen nähnyt erilaisia lintuja tiaisista fasaaneihin myös rusakkoja ja oravia näkyy eli ei taida minunkaan pihani olla ihan "luonnoton" onneksi.
  Eläimet kyllä tuovat elämää puutarhaan kasvien lisäksi. Erilaiset hyönteiset auttavat kasvien pölytyksessä ja linnut auttavat tuholaisten poistamisessa sekä torjunnassa, senpä takia on kyllä hyvä miettiä puutarhansa eläinystävällisyyttä ja luonnollisuutta, siitä hyötyy todellakin niin puutarhurin mieli kuin kasvit, hyvä kirja muistuttamaan asiasta.
  Odottaen luontopuutarha-kirjan arvontaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, hyvä kirja on. Kiva laittaa sellainen kirja arvontaan.

   Poista
 7. Mielenkiintoinen kirja. Pidän ylipäätään Cajanderin teoksista. Nyt vaan kovasti lisää lukijoita sinulle, jotta päästään tavoittelemaan tuota opusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin Cajander on hyvä puutarhakirjojen laatija. Hyvä kirja on mukava laittaa arvontaan.

   Poista
 8. Kirja on oikein mielenkiintoinen. Nyt odotankin kovasti tuota arvontaa ,lähellä on
  Minulla onkin paljon samallaisia kasveja jotka perhoisia houkuttelevat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kirja on oikein kiintoisa. Toivottavasti saan järjestetyksi arpajaiset pikapuoliin. Mukavaa viikonloppua sinulle.

   Poista
 9. Mikkolan ja Tannerin 'Perhospuutarha' taitaa olla samantyylinen teos, vaikka siinä on vielä rajatumpi eläinmaailma. Pitäisi taas lueskella sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole tutustunut tuohon Mikkolan ja Tannerin kirjaan. Pitäisi lainata kirjastosta.

   Poista
 10. Cajanderilla on hyviä juttuja. Musta jokainen voisi istuttaa pihalleen yhden niin ison puun kuin vain mahtuu. Sillä olisi jo monta ekologista askelta kuitattu ja jälkipolvetkin kiittäisivät.

  VastaaPoista
 11. Tuossa kirjassa näyttää oelvan paljoooon hyödyllistä tietoa millasia kasveja kukkasia voi istuttaa minkinlaiseen maaperään ja penkkeihin ja mihin kohtaa :),voi kumpa saisin tuon kirjasen..Toki onhan minulla nyt paljonkin kukkia ja kasveja,mutta aina haalii uutta tietoa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, aina haalii uutta tietoa. Uutta lukiessa aina jotakin uutta oppiikin.

   Poista
 12. Varmasti hyvä kirja ja sopisi myös minulle luettavaksi mökkipihaani ajatellen. Perhosbaarin perustinkin jo, mutta ei ollut menestys. Perhosia ei näkynyt, mutta muurahaiset menivät innolla baariin nautiskelemaan.

  VastaaPoista
 13. Juu, tähän on pyritty. Naapurien kissat ja pupuset on kyllä viihtyneet :) Perhoset ovat välillä hakusessa, viime syksynä niitä kyllä lenteli paljon. En ole minäkään onnistunut houkuttelemaan niitä perhosbaariin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kyllä kiva, jos saisi paljon perhosia puutarhaan.

   Poista
 14. Kiva kirjavinkkaus! Luulin liittyneeni jo lukijaksi, mutta enpä ilmeisesti ollutkaan. Nyt tilanne on korjattu! Blogissani on myös haaste sinulle =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun liityit lukijaksi. Käyn katsomassa haastetta, kiitos jo etukäteen.

   Poista
 15. Olen yrittänyt tehdä pihaa pikkuhiljaa siihen suuntaan, että siellä viihtyisi mahdollisimman laaja eläin- ja kasvilajisto. Asutaan kyllä täällä metsän reunassa "melkein maalla", niin ei ole kovin vaikeaa. Eikä naapurit ihan näe takapihan kaikkia 'kötöstyksiä', mitä täällä kulloinkin on ötököitä ja muita varten, ennenkuin saan ne muokattua vähän ihmissilmälle kauniimpaan muotoon :)
  Pitää vaan varoa, ettei lähde luontopihaharrastus pois raiteiltaan, saattaa tulla sivuharrastuksia, kuten ötököiden, perhosten ja lintujen tunnistus, kun niitä alkaa näkymään pilvin pimein erilaisia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että tosi monet puutarhaharrastajat kiinnittävät huomiota pihan luonnonmukaisuuteen. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 16. Varmasti ihana kirja, vaikka en ole sitä vielä lukenutkaan. Jokin aika sitten luin Pentti Alangon Luonnonmukainen puutarha -kirjan. Oli myös mielenkiintoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kun monet kirjoittajat kiinnittävät huomiota pihan luonnonmukaisuuteen. Alanko on hyvä kirjoittaja.

   Poista
 17. Oi, vaikuttaa mielenkiintoiselta. Olisipa se ihanaa jos pihan saisi täyttymään perhosista ja linnunlaulusta.

  VastaaPoista
 18. Luonnon monimuotoisuus puutarhassa kiinnostaa juuri niin kauan, kun siihen ei kuulu jänikset ja kauriit. Anteeksi kyynisyyteni, mutta tällä hetkellä niin ajankohtaista. Kiitos, kun esittelit kirjan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkaan luonnonmukaiseen puutarhaan ei kyllä kuulu jänikset! Viime talvena söivät ainokaisen omenapuumme.

   Poista
 19. Tulin vastavierailulle. Tuo on tuttu kirja, pidän paljon Cajanderin ajatuksista. Meidän mökkipuutarha on aikalailla luontopiha, siellä on paljon perhosia ja muita eläimiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cajander kirjoittaa asiaa mukavalla tavalla. Hyvät kuvat ovat plussaa.

   Poista
 20. Tosi mielenkiintoisen näköinen kirja! Minäkin tykkään Cajanderin kirjoituksista.
  Luonnon monimuotoisuus auttaisi meitä kuopsutteljijoitakin puutarhan hyvinvoinnissa. Luin uusimmasta Kotipuutarhalehdestä Leena Luodon kolumnin. Leena kehoitti säilyttäämään luonnonkasveja esim. nokkosta tuholaisten torjuntaa silmällä pitäen. Lehtokotilot viihtyvät niissä, eivätkä tule niin helposti puutarhan kasveihin. Se oli minulle ihan uusi juttu. Olen ajatellut, että kotiloita keräävät kasvit tulisi mieluummin poistaa.
  Näin se luonto itse auttaa puutarhan hoidossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan uusi juttu minulle tuo kotiloasia. Meillä onneksi ei ole ollut lainkaan kotiloita. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 21. Onpa tavoittelemisen arvoinen kirja. Toivottavasti saat vielä yhden lukijan, niitä tällä hetkellä näyttäisi olevan 99! Lintuja on jo omassa pihassa ihan kivasti, mutta perhosia toivoisi lentelevän enemmänkin. Kettuja, rusakoita ja fasaaneja näkyy myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhoset ovat kyllä kauniita, että niitä minäkin toivoisin lisää puutarhaani. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

   Poista
 22. Kiitos, kun vinkkasit tästä kirjaesittelystä. Vaikuttaa mielenkiintoiselle kirjalle, pitää ensi kerralla kirjastosta yrittää katsoa. Itse olen yrittänyt haalia perhoskasveja pihalle, mutta tuo hyönteisbaari on jäänyt vielä toteuttamatta. Sen voisi nikkaroida lasten kanssa ensi kesänä. Siiliä olen toivonut meidän pihalle, mutta vielä ei moinen otus ole ilmestynyt, vaikka otollisia paikkoja olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun pistäydyit blogissani. Tämä kirja on mielestäni oikein mielenkiintoinen. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

   Poista
 23. Kiinnostava kirja. Täytyy käydä kirjastossa vilkaisemassa...

  VastaaPoista
 24. Kirja oli mielenkiintoinen ja mukavalla tavalla tietoa antava.

  VastaaPoista
 25. Ompas mukavan oloinen kirja. Perhoset, linnut ja pikkupörriäiset ovat niin mukavaa seuraa noissa puutarhahommissa =)

  VastaaPoista
 26. Moi, voitit arvonnassa messuliput, onnea! Laitatko mulle yhteystietosi sähköpostilla elamanimatkat@gmail.com, niin laitan liput postiin!

  Nyt näyttää olevan lukijoita jo yli sata, joten kirja on arvontaan luvassa eikös vaan. Luonnonmukainen piha tietysti muakin viehättää :)

  VastaaPoista
 27. Liityin juuri lukijaksesi!
  Tuosta kirjasta olen lukenut Leena Lumin blogista. Se vaikuttaa mielenkiintoiselta. Periaatteessa oma pihani on luontopiha, koska täällä viihtyy niin paljon eläimiä. Ketun pesäkin on aika lähellä. Se tulee pihaan, kun se ajaa jäniksiä tai sitten juomaan lammesta vettä.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...