sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Rosa Liksom: Everstinna - vahva monologi meänkielellä

Sunnuntaina 24.9.2017


Rosa Liksom: Everstinna. Like. 2017. 195 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta. 


Isä teki minusta valkosen Suomen tyttären, Eversti natsin. En häpeä kumpaakhaan. (s. 74-75)

Liksomin Everstinna on syksyn odotettu kotimainen kirja – ehkäpä odotetuin. Se ei petä; siitä kehkeytyy uskomattoman vahva tarina. Päähenkilö, minä-kertoja on lappilainen kirjailija Annikki Kariniemi-Willamo-Heikanmaa (1913–1984). Kariniemen laajasta tuotannosta tunnetuin teos on Erään avioliiton anatomia (1968). Lukijalle ei tosin kerrota kirjan missään vaiheessa minä-kertojan henkilöllisyyttä. Se selviää lukijalle viimeistään kirjan lopussa kirjailijan kiitossanoissa. Sinänsä päähenkilön henkilöllisyydellä ei ole lukijalle merkitystä; ihan yhtä vaikuttava kirja on tiesipä lukija päähenkilön henkilöllisyyden tai sitten ei. Kun otin punakantisen kirjan käteeni (tietämättä mitään sen sisällöstä) arvelin, että ahaa nyt siis mennään punaiseen Neuvostoliittoon. Mutta sinne ei olekaan suunta, vaan suuntana ja ihailun kohteena on natsi-Saksa. Kannen punainen väri selittyykin natsi-Saksan lipulla, jossa punaisella pohjalla on hakaristi.

Kirja on jo vanhaksi tulleen päähenkilön yhden yön monologi, jossa hän käy läpi elämäänsä tai oikeastaan neljää elämäänsä: lapsuus, Eversti-vuodet, Tuomas-vuodet, vanhuus. Kotoa tulee usko valkoiseen Suomeen, ja rakkaus 28 vuotta vanhempaan Everstiin tuo mukanaan natsi-Saksan ja Vyyrerin ihailun. Kosolan tyylitön Mussoliini-vasismi sai jäähä ja mie siiryin etheenpäin samala, mutta erilä, puhtaammalla tielä. Mie muistin isän sanat, että kaikki hyä tullee Saksasta: uskonto Lutterilta, kahvi Paulikilta, johonka itte lisäsin, että nationalismi Vyyreriltä. (s 32). Sotaa odotellessa kaikki on niin helppoa ja itsestäänselvää lukuisine juhlineen mm Maila Talvion ja saksalaisten upseerien vieraana. Tavataan itse Vyyreri ja Himmleri ja pistäydytään myös natsi-Saksassa. Liksomin vahva kuvaus natsihenkisten suomalaisten sodan odotuksesta ja lujasta uskosta natsi-Saksan liittolaisuuteen 1930-luvulla on nautittavaa luettavaa.

Everstinnan mies on Lapin keisarina ja monipuolisena vaikuttajana tunnettu suomalainen jääkärieversti Oiva Willamo. Seurusteluaika Everstin kanssa ennen sotaa ja sodan aikana on kiihkeää aikaa; Eversti vaatii paljon ja päähenkilö on hänen vaatimustensa veroinen. Sodan jälkeen elämä muuttuu täysin, kun he menevät naimisiin. Everstistä tulee väkivaltainen, suorastaan sadistinen aviomies. Kaikesta Everstin väkivaltaisuudesta huolimatta Everstinna kestää kaiken, rakastaa miestään, on aina valmis aloittamaan alusta ja on erityisen ylpeä arvonimestään. Mutta kestämiseenkin tulee päätepiste: Everstinnan kauan odotettu raskaus keskeytyy. Eversti potki minut keskenmenhoon (s. 146). Itsenäisen elämän aloittaminen vie Everstinnalta kauan. Monien vaiheiden jälkeen elämä kuljettaa päähenkilön opettajan tehtäviin Kalmalompoloon. Siellä hän tapaa 28 vuotta nuoremman Tuomaksen ja siitä alkaa uusi vaihe hänen elämässään ja siitä alkaa myös kirjojen kirjoittaminen. Elämänsä neljännessä vaiheessa Everstinna istuu sinisessä pirtissä. Täälä sinisessä pirtissä mie olen turvassa ko hauen mahassa. Minun sielu on löytäny rauhan. Tykkään itkeskellä ilman mithään syytä. Se puhistaa. (s. 189)
Sen lisäksi, että Liksom kuvaa vahvasti ja voimakkaasti Suomen 1930-luvun yhteiskunnallista tilannetta yksilön näkökulmasta sekä äärimmäisyyksien avioliittoa, Liksom on myös erinomainen Lapin luonnon kuvaaja. Lapin luonto on tavalla tai toisella koko ajan läsnä.

Kuten kirjan sitaateista käy ilmi, kirja on kirjoitettu meänkielellä. Täytyy sanoa, että meänkieli sopii tähän kirjaan erittäin hyvin, vaikka hieman epäröiden aloitin kirjan lukemisen. Kirjan lopussa oleva sanasto helpottaa kielen ymmärtämistä. Rosa Liksom on kirjoittanut vahvan kirjan vallankäytöstä, alistamisesta ja alistumisesta. Liksomin kieli kuljettaa lukijaa voimalla tapahtumasta toiseen. Nimeksi kirjalle Likson on antanut yksinkertaisesti vain Everstinna. Se on hyvä valinta, Everstinnastahan tässä on kysymys. Myös kansi saa minulta kiitokset.

Everstinna on kirja, joka sopii erinomaisesti Naisten Pankin Lue Naiselle Ammatti -kiertueelle syys-marraskuussa. Liksom on mukana kiertueella kertomassa kirjastaan. Kiertuepaikkakunnat ovat Helsinki, Turku, Tampere, Jyväskylä, Joensuu, Kuopio, Rovaniemi ja Oulu. Joensuun tilaisuus on 11.10.2017. Tervetuloa Joensuuhun Rosa Liksom ja Everstinna!

Kaikki nöyryytykset, potkut ja ruoskasivalukset saatanki helpola antaa anteeksi jos on pakko, aivan yhtälaila ko sen henkisen kiutuksen, jonka lopputuloksena jouvuin mielisaihraalaan, mutta ikinä en anna anteeksi sitä, että se pieksi minusta meän yhteisen pojan kuistin lattialle. Sitä en voi enkä saa antaa anteeksi. (s. 191)

Kirjasta on blogannut ainakin Lumiomena.


8 kommenttia:

 1. Hieno postaus Anneli, kiitos <3
  Luin itsekin nyt viikonloppuna Everstinnan ja olihan se hyvä. Tietysti murre hankaloitti lukemista, kun en kaikkia sanoja ymmärtänyt. Liksom on huikea sanoilla leikittelijä ja riemukas tarinoiden kuvailija, mitään ei ujostella.
  Väkivaltaisesta avioliitosta ja sen vaikeuksista selviäminen on ollut Annikki Kariniemen riippakivi. Itselleni kävi niin, että kirjan lukemisen jälkeen luin kaiken mitä löysin netistä everstin ja everstinnan avioliitosta.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Anneli, Rosa Liksomin tavasta kirjoittaa olen tykännyt. Tätä kirjaa olen vierastanut murteen vuoksi, mutta nuo kirjoittamasi esimerkit eivät olekaan kovin vaikeaselkoisia. Joten lukulistalle tämä menee. Hyvää tätä viikkoa sinulle.

  VastaaPoista
 3. Kiitoksia esittelystä..ei ainakaan noissa pätkissä tuo mäenkieli liian hankalalta tuntunut:) Vaikuttavan oloista tekstiä!! Mukavia syksyisiä lukuhetkiä ja alkanutta viikkoa sinne♥

  VastaaPoista
 4. Olen lukenut Rosa Liksomin menestyneeen Hytti-kirjan. On mielenkiintoista, että kustannustoimittajan avulla pienehkö kirja syntyi karsimalla paljon materiaalia. Eräässä haastattelussa oli maininta, että uusi kirja olisi myös kaivettu isosta kirjoituksen määrästä.

  VastaaPoista
 5. Liksom on mielenkiintoinen kirjailija ja tämä kirja myös kiinnostava. Kiitos esittelystä, aion lukea.

  VastaaPoista
 6. Hieno postaus upeasta romaanista. Everstinna on vahva, otteessaan pitävä kirja. Teille tulee varmasti kiinnostava ilta Naisten Pankin kanssa.

  VastaaPoista
 7. Anneli, oikein hieno postaus vahvasta teoksesta<3

  Everstinna oli kirjalle paras mahdollinen nimi, sillä näin siihen saadan mukaan yleistävyyttä: Kyllä näitä 'everstinnoja' Suomessa riitti. On hyvä muistaa tuokin aika historiasta ja oikeastaan siitä ei ole niinkään kauhean pitkää aikaa.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...