lauantai 2. syyskuuta 2017

Zadie Smith: Swing time

Olen mukana Joensuun Naisten Pankin lukupiirissä Lukevat leidit. Viime viikolla meillä oli syksyn ensimmäinen kokoontuminen. Käsittelimme Zadie Smithin kirjaa Swing time.  Tyttäreni Lukutoukka Krista bloggasi lukupiiirimme kirjoista omaan blogiinsa Lukutoukan kulttuuriblogi ja bloggaukset välitettiin edelleen Naisten Pankin sivuille. Nyt kun Kristaa ei enää ole, ajattelin että bloggausperinnettä olisi hyvä jatkaa. Eli tässä on elämäni ensimmäinen romaanibloggaus! 

 
Zadie Smith: Swing Time. 2017. WSOY. Englanninkielinen 
alkuteos: Swing time. 2016. Suomentanut Irmeli Ruuska. 
463 s.


Zadie Smith on maineikas brittikirjailija, jonka uutuuskirjoja odotetaan innolla myös Suomessa. Smithin aikaisemmat neljä kirjaa, ts. Valkoiset hampaat, Kauneudesta, Nimikirjoitusmies ja Risteymiä, on suomennettu ja kaikki ovat osoittautuneet rakastetuiksi kirjoiksi. Swing time ilmestyi vuonna 2016. 
 
Swing time alkaa lontoolaisesta vuokrakasarmista 1980-luvun alussa. Kaksi naapuruston tyttöä käyvät balettitunnilla. Toinen tytöistä on kirjan nimettömäksi jäävä kertoja ja toinen on Tracey. Kertojalla on valkoinen isä ja musta äiti, Traceylla toisin päin. Tyttöjen keskinäinen suhde muovautuu paljolti musiikin ja tanssin kautta. Yksi herkullisimmista kirjan kohtauksista on tyttöjen järjestämä hillitön pop-tähti Aimeeta jäljittelevä tanssiesitys erään luokkakaverin syntymäpäivillä. Traceyn lupaavasti alkanut tanssiura loppuu pian. Lisää musiikkia ja tanssin sykettä tuo kirjaan australialainen pop-laulaja Aimee (Madonna?), joka palkkaa kertojan avustajakseen. Sen jälkeen kertoja matkustaa ympäri maailmaa Aimeen matkassa. He käyvät mm. Gambiassa perustamassa tyttöjen koulua ja nauttivat suurkaupunkien sykkeestä. Niin kauan kuin kertoja sokeasti sopeutuu Aimeen oikkuihin, kaikki on hyvin.Kirja on läpileikkaus kertojan elämästä. Kertoja etääntyy omista juuristaan, mutta kirjan lopussa matka alkaa takaisin päin. Kirjassa on useita teemoja. Pohdinnan kohteita ovat ystävyys, äititytär-suhde ja rotukysymykset. On arveltu, että Swing time olisi Zadie Smithin oma elämänkerta, mutta tämän hän kiisti Helsingin Sanomien soittaessa hänelle.

Swing time oli Joensuun Naisten Pankin Lukevien leidien syksyn ensimmäinen kirja. Kaikki lukupiiriläiset olivat sitä mieltä, että Swing timessa oli lukuisa määrä erilaisia teemoja ja tapahtumia. Eräs lukupiiriläinen totesi kirjan olleen suorastaan läkähdyttävä; niin paljon tapahtumia ja eri tasoja kirja piti sisällään. Aluksi kirjan irralliset tapahtumat jopa ärsyttivät, kunnes kävi selville, miten tapahtumat liittyivät kokonaisuudeksi. Kirjan puolivälissä oli muutamien mielestä ollut puuduttavia kohtia, mutta loppua kohti kirja kohosi uuteen nousuun. Teemat koottiin upeaksi kokonaisuudeksi. Kirjan loppu antoi tunnun, että Swing time on ”elämää suurempi kirja”, kuten eräsi lukupiiriläinen ilmaisi kirjan annin.


Lukupiiriläiset kokivat, että kirjan henkilöt tulivat heille läheisiksi. Äititytär-suhde, ts äidin vaikutus lapseen, oli ollut erityisen mielenkiinnon kohde eräälle lukijalle. Kaikki olimme samaa mieltä siitä, että Swing time on viisaasti ja älykkäästi kirjoitettu kirja. Irmeli Ruuskan taitava käännös tekee lukukokemuksesta entistä nautittavamman. Keskustelimme myös siitä, mitä kirjoja tuli mieleen lukiessamme tätä kirjaa. Ystävyyssuhteen kuvaus löytyy Elena Ferranten Napoli-sarjasta. Afrikan orjasatamassa käynti tuo mieleen Yaa Gyasin Matkalla kotiin -kirjan. Juha Itkonen on kirjassaan Palatkaa perhoset kuvannut tähteyden maailmaa.Kirja sai lukupiiriläisiltä erinomaisen arvion – eikä syyttä: 4,5 (asteikko 1-5). Emme yhtään ihmettele, että Jenni Haukio on valinnut Swing Timen yhdeksi kevään 2017 kiinnostavimmista kirjoista.Arvostelukappale

26 kommenttia:

 1. Tämä Zadie Smithin uusin (?) romaani vaikuttaa siltä, että se pakko saada kynsiinsä. Kiitos Anneli vinkistä. Meidän pieni piirimme -Lukulamppu - käynnistyi viime keskiviikkona. En aio kirjoittaa lukuelämyksistäni blogiini, koska on olemassa jo niin monta hyvää bloggaajaa jotka kirjoittavat kirjoista kiinnostavasti. Hyvää lauantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tämä Zadie Smithin uusin kirja. Kiva kun sinäkin kuulut lukupiiriin.

   Poista
 2. Lukuvinkit ovat erittäin tervetulleita. Kiitos, että jatkat perinnettä.

  VastaaPoista
 3. Mainiota, että kirjoitat myös kirjoista! Tämä kirja jäi minulta kesken nolosti, kun en ehtinyt lukea loppuun ennen kuin se piti palauttaa kirjastoon, olin arvioinut ajankäyttöni väärin. Mutta aion kyllä jossain vaiheessa ottaa ja lukea sen loppuun, sen verran kiinnostavalta vaikutti. Kiitos jutusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta Arja. Kirja todella kannattaa lukea.

   Poista
 4. Kuulostaa siltä että puuduttavien ja läkähdyttävien kohtien kautta on luettu erinomainen teos. Vähän tosiaan nousi Elena Ferrante mieleen joistakin jutuista mitä kertoilit... Tanssi ja swing - rytmit ryydittäisivät mainiosti elokuvaa jos teoksesta elokuvat tehtäisiin.

  Hienoa että jatkat Kristan bloggausperinnettä. Antoisaa tätä päivää 🌻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A palautteesta. Mukavaa viikon alkua sinulle!

   Poista
 5. Perinteen jatkaminen on hieno teko.

  VastaaPoista
 6. Minusta onkin mukava, että postaat kirjoistakin. Tykkään kovasti, että joku vinkkaa hyvistä kirjoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Ansu että kirjoista bloggaaminen on hyvä idea.

   Poista
 7. Minäkin tykkään kovasti siitä, että postaat mm. kirjoistakin. Pelkkiin puutarhajuttuihin keskittyviä blogeja on niin paljon, että tällaiset vähän laaja-alaisemmat puutarha+lifestyle-blogit erottuvat. :)

  VastaaPoista
 8. Kirja kuulosti mielenkiintoiselta! Hieno ajatus bloggausperinteen jatkaminen♥ Leppoisia lukuhetkiä!!

  VastaaPoista
 9. Hyvä kun jatkat tyttäresi kirjablogi-perinnettä. Siinä onkin hyvia aiheita talvella kirjoitella, kun piha on lumen peitossa. Miettinyt olen itsekin, mitä sitten kun/jos muutan kerrostaloon, loppuuko blogi tai miten uudistua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatka ihmeessä blogia Emilie. Olet niin hyvä kirjoittaja. Voit miettiä sisältöä uudelleen.

   Poista
 10. Hyvät pisteet! Ihanaa, kun muistat tytärtäsi näin.

  Olen itse harras lukija. Tai olen ollut. Siitä alkaen kun opin lukemaan olen lukenut päivittäin. Koulujen kesäloma-aikaan kiskaisin kirjan, pari päivässä. Tämä on saanut aikaiseksi sen, että nykyään on vaikea löytää kirjoja joita malttaisin lukea alusta loppuun. Sama on käynyt tv-ohjelmien ja elokuvien kanssa. Maailman kirjallisuuden merkkiteokset luin aivan liian nuorena.

  Perinteet ovat tärkeitä. Sillä tavoin vaalimme tärkeitä asioita, jotka ovat tai ovat olleet elämässämme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna. Kiva kuulla, että kirjat ovat rakkaita myös sinulle.

   Poista
 11. Mukava jotta blokkasit tästä kirjasta, oon miettiny tuota kirjoo. Miekin oon lukenu aikoinaan paljon, nyt on jiäny vähemmälle. Kästyöt on nyt enemmän vetäny puoleensa. Jospa talaveella kävisin kirjastossa! Hyvä vinkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon että tykkäät tästä kirjasta. Talvi on hyvää aikaa lukemiselle.

   Poista
 12. Hienoa, että jatkat perinnettä

  VastaaPoista
 13. Ihanaa, kun jatkat Kristan perinnettä! <3 Kirjakin vaikuttaa mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
 14. Tyttäresi olisi varmasti mielissään, että jatkat tuolla tavoin hänelle rakasta harrastusta.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...