perjantai 26. tammikuuta 2018

Bella Linde & Lena Granefelt: Omasta maasta. Omavaraisen kotipuutarhurin käsikirjaBella Linde & Lena Granefelt: Omasta maasta. Omavaraisen kotipuutarhurin käsikirja. 2016. Minerva. Suomennos Kirsi Tanner. Ruotsinkielinen alkuteos: Rätt ur jorden. Handbok i självhushållning. 256 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

Tarvitsetko hyvää perustietoa vihannesten kasvattamisesta? Omasta maasta -kirja tarjoaa aloittavalle viljelijälle perusteellisen oppaan vihannesviljelyn saloihin. Uskon, että kokeneempikin viljelijä saa kirjasta hyviä vinkkejä. Kirjan on kirjoittanut toimittaja Bella Linde, jonka erityisalueita ovat viljely, puutarhanhoito ja kotitalous. Lena Granefelt on kuvannut kirjan kuvat. 

Kirjan sisältöluettelosta voi nähdä, että kirjassa lähdetään liikkeelle viljelyn alkuvaiheista eli maan muokkaamisesta. Sitten edetään lannoitukseen ja kasvimaan hoitoon. Sadonkorjuuaikaan saamme nauttia satokauden tuloksista.

Kirjan sisällys
 Itselleni mieluinen luku kirjassa oli laatikot, lavat ja penkit. Avomaaviljely on se perinteinen viljelytapa. Nykyisin kasvulaatikot ovat yleistyneet. Niillä sekä myös kohopenkeillä aikaistetaan kasvukautta. 
Laatikot, lavat ja penkit

Liittyen kylvöön ja istutuksiin kirjassa on hyödyllinen vihannesten aikataulu koskien esikasvatusta, suorakylvöä, istutusta ja  sadonkorjuuta. Kirjoittaja korostaa, että taulukko toimii karkeana ohjenuorana, koska sääolot ovat erilaisia ja muuttuvia.

Vihanneksia kotitarpeeseen

Jotkut vihannekset ovat vaativampia kuin toiset. Tässä luvussa viljelykasvit on jaoteltu vaativuuden mukaan: a) maata ravitsevat kasvit, b) runsaasti ravinteita vaativat kasvit, 3) kohtalaisen vaativat kasvit ja 4) vähään tyytyvät kasvit. 

Parvekeviljely
 Kirjassa käsitellään myös yrttiviljelyä ja parvekeviljelyä.

Säilöminen ja varastointi
Sadonkorjuuajan kruunaa vihannesten säilöminen ja varastointi.

Mukavana bonuksena kirjasta löytyy omavaraisen kotipuutarhurin vuosikalenteri, joka antaa näppituntuman siitä, milloin on paras aika ryhtyä töihin.

"On ihanaa olla omavarainen - työntää sormet multaan ja nähdä kasvien kasvavan ja kehittyvän, korjata satoa ja nauttia sen antimista. Hakea ilmaista ruokaa metsästä ja varastoida sitä talven varalle." (s. 247) 

Kirja tulee arvontaan blogissani tänä viikonloppuna.

3 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen kirja! Katsotaan, jos arpaonni suosisi!

  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 2. Tämä vaikuttaa minustakin mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
 3. Tämä kirja löytyy hyllystäni ja on todella kiva, suosittelen lämpimästi :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...