sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Robin & Persson: Kotipuutarhan monivuotiset kukat
Eva Robild & Görgen Persson: Kotipuutarhan monivuotiset kukat. Suomen oloihin soveltaen suomentanut Hannele Vainio. 2012. Otava. 208 sivua.Teos ilmestyi ensimmäisen kerran suomeksi Otavan julkaisemana nimellä Perennat puutarhassa. 

Arvostelukappale kustantajalta

Kotipuutarhan monivuotiset kukat on niin kaunis kirja. Katsokaa vaikka tuota kirjan upeaa kansikuvaa - niin runsas ja täyteläinen. Kansi lupaa lukijalle paljon, eikä lukija pety. Värikkyys ja hieno tunnelma jatkuvat läpi kirjan ja kauniit kuvat tukevat erinomaisesti perennakuvauksia.

Kirjailija Eva Robild toteaa kirjan esipuheessa, että kukkaryhmän tarkoitus on levittää iloa. Näinhän se on, tätähän me haluamme. Kirjassa tarkastellaan puutarhan perennoja varsin kattavasti eri näkökulmista. Perennaryhmä voidaan perustaa monin eri perustein. Tärkeintä kuitenkin on, että kukkaryhmä on tekijänsä näköinen. Perennaryhmä voi koostua esimerkiksi keväällä kukkivista kukista. Kirjoittaja toteaakin, että "kevätryhmä on elämänmyönteinen". Kevätosuudessa annetaan kuvaus kukkapenkistä (koko, muoto, kukat), joka on parhaimmillaan keväällä ja alkukesällä. Ehdotettu kukkavalikoima ryhmää varten on mielestäni onnistunut: valkovuokko, arovuokko, tarharistikki, kevätlinnunherne, nyppykurjenpolvi, punajouluruusu, unkarinsinivuokko, särkynytsydän, ruusupioni, tillipioni, lännenkalliokielo ja palloesikko. 

Ohjeet isoäidinaikaisen kukkapenkin perustamiseen
Erityisen ihastunut olin osioon, jossa käsitellään isoäidin aikaisen perennaryhmän perustamista. Voin yhtyä Birgitan kommenttiin "Täällä minä lataan akkujani". Tässäkin osiossa annetaan ohjeet värikkään isoäidinajan ryhmän perustamiseen. Kirjassa perustetaan perennapenkki myös pohjoiseen, kalliolle ja varjoon. Luonnon innoittamassa kukkaryhmässä "kasvit saavat ryöpytä vapaasti". Tässä osiossa kuvataan kaksivuotisia kasveja sekä myös perennoja, jotka kukkivat lähes koko kesän. 

Lähes koko kesän kukkivia kasveja
Kukkapenkistä voi tehdä myös yksivärisen. Kuten kirjassa todetaan, värillä on merkitystä. Jos haluaa väreiltään sointuvan perennaryhmän, kannattaa laatia luonnos, lähteä sen kanssa taimikauppaan, kerätä sieltä ruukkuja, joissa on kukkivia taimia, ja todeta niiden yhteensopivuus ennen ostopäätöstä. Toinen tapa on perustaa puutarhaan koeryhmä, jossa kasveja testataan ja istutetaan ne oikeaan paikkaan vasta sitten, kun niiden väri on näkyvissä.


Syksyn kukkia
Jokaisessa luvussa on kuvattuna kasvimuotokuva, jossa kerrotaan kasvin lajikkeista, kukinta-ajasta, kasvuoloista ja kasvatuksesta. Kasvimuotokuvakasvit ovat jouluruusu, päivänlilja, pioni, kurjenpolvi, unikko ja valeunikko, kuunlilja, kaunopunahattu ja koristeheinät. 
 
Unikko ja valeunikko

Kirjan loppuosassa annetaan puutarhureille hoito-ohjeita koskien mm taimien ostoa, lannoitusta, kasvien tuholaisia ja tauteja. 

On hienoa, että saatavissa oleva perennavalikoima on niin valtava. Varmasti jokainen puutarhuri löytää omaan tyyliinsä sopivia perennoja. Tämä kirja helpottaa perennojen valintaa, niin monipuolisesti perennat on kuvattu kirjassa. Nyt tammikuussa on hyvä tehdä suunnitelmia tulevaa kesää varten.  

Tämä kirja tulee blogini arvontaan lähiaikoina.

27 kommenttia:

 1. Vaikuttaa lukemisen arvoiselta kirjalta, arvontaa odotellessa :)

  VastaaPoista
 2. Nyt on tulossa tosi hieno, varmasti voittajalle iloa tuottava, arpajaisvoitto. Tykkään erityisesti tuosta jaottelusta eri tyyppisiin kukkapenkkeihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon että tämä arpajaisvoitto on mieleinen kaikille puutarhureille. - Mukavaa sunnuntai-iltaa!

   Poista
 3. Mielenkiintoinen kirja!
  Hyvää alkavaa viikkoa Anneli!

  VastaaPoista
 4. Tuata en oo tainnu nähäräkkää. Hyvältä vaikuttaa.

  VastaaPoista
 5. Vastaukset
  1. Uskon että kirja olisi sinullekin mieleinen Kruunu Vuokko.

   Poista
 6. Ihanasti ajateltu että kukkaryhmän tarkoitus on levittää iloa 🌸🌻🌹

  VastaaPoista
 7. Upea kirja, nyt arvontaa odottamaan ;)

  VastaaPoista
 8. Tuo näyttää ja kuulostaa kyllä oikein hyvältä kirjalta! Niin paljon hyviä vinkkejä ja aivan ihania kuviakin näyttäisi olevan:) Ihanaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon että kirja olisi sinullekin mieleinen Päden paja. Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 9. Hienon näköinen kirja :) Mukavaa alkanutta viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon että sinäkin tykkäisit tästä kirjasta. Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 10. Nyt on tosiaan syytä aloittaa ensi kesän puutarhasuunnitelmat ja käyttää siinä hyödyksi erinomaisia puutarhakirjoja, joita on niin mukava lukea ja katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Onneksi oppaita on saatavilla runsas valikoima.

   Poista
 11. Vaikuttaa kivalta kirjalta! Pikkuhiljaa voisikin alkaa miettiä, mitä tänä kesänä pihassa muokataan :) Iloa viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että sinäkin tykkäisit tästä kirjasta. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

   Poista
 12. Mukavalta kirjalta vaikuttaa. Niitä on minulla aika monta mutta odotan arvontaa jos vaikka... Tällaisia kirjoja ei ole koskaan liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tällaisia kirjoja ei ole koskaan liikaa. Arvonta tulee viikonloppuna.

   Poista
 13. Tämä kyllä kiinnostaisi minuakin.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...