keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Puutarhakirja kaupunkipuutarhoista

Tässä ihan uunituoreen puutarhakirjan esittely. Kirja ilmestyy Minervan tiedotteen mukaan viikolla 14, eli huhtikuussa, mutta sain sen ihan uunituoreena Minervalta viime viikolla. Tämä kirja tulee olemaan arvontapalkintona lähiajan kevätarvonnassani.

Paula Ritanen-Närhi: Nykyaikainen kaupunkipuutarha. Minerva. 2016. 160 sivua.

Puutarhatoimittaja Paula Ritanen-Närhi on meille puutarhaharrastajille tuttu monista ansiokkaista artikkeleistaan ja kirjoistaan. Joidenkin puutarhabloggareiden puutarhoissa hän on vieraillut tutustumassa ja kuvaamassa. 

Kun ottaa käsiinsä Paula Ritanen-Närhen puutarhakirjan, voi jo ennakolta sanoa: tähän kirjaan en pety. Niin kävi myös Nykyaikainen kaupunkipuutarhakirjan kanssa. Tästä kirjasta voi sanoa, että tämä on erinomainen tietoteos kaupunkipuutarhureille. Tässä kirjassa on hyvin oivallettu se, miten tärkeää on kannustaa myös kaupunkilaisia panostamaan puutarhoihin, eli kauniin puutarhan ei välttämättä tarvitse olla suuri maalaistalon tai pappilan puutarha, vaan myös pienistä puutarhoista saa kauniin ja viihtyisän.
Kirjassa lähdetään liikkeelle pihasuunnitelman laatimisesta, pihan rakentamisesta ja pihan hoitamisesta. Kirjassa annetaan hyvät ohjeet nurmikon perustamiseen ja hoitamiseen, koska pihan komistus on hyvin hoidettu nurmikko, vaikkakin etenkin pienissä pihoissa nurmikon voi korvata maanpeiteperennoilla, poluilla ja puupatioilla.

Minua viehättivät erityisesti pienen pihan puita, pensaita ja koristepensaita käsittelevät luvut. Ehkä jo siksikin, koska puutarhassamme on ensi kesänä ajankohtaista muutaman puun ja pensaan hankinta. Närhi-Ritanen toteaa, että sopivia kaupunkipihan puiksi ovat pylväsmaiset katajat, pihlajat ja tuijat sekä kauniisti kukkivat ja satoisat hedelmäpuut.

Perennat, köynnöskasvit ja kesäkukat saavat oman lukunsa. Hyötykasviosiossa lukija saa hyviä hyötykasvien viljelyvinkkejä. Hedelmäpuita suositellaan istutettavaksi aidan tai pihanrakennuksen seinän viereen ja muotoilla siitä säleikköpuu.


Pikkupuutarhaan, kuten myös patiolle tai parvekkeelle voi perustaa koristekasvien tai hyötykasvien ruukkupuutarhan. Ruukkupuutarhaa on helppo muunnella, kun astioita voi siirrellä tarpeen mukaan. Oman lukunsa ovat saaneet myös ihastuttavat puutarhan muurit sekä aidat, vesiaiheet ja valaistus.


Kiitos Paula Ritanen-Närhelle sekä Minervalle tämän kirjan julkaisemisesta. Kirja on varmasti avuksi kaikille kaupunkipuutarhureille, varsinkin kaupunkipuutarhaa suunnitteleville ja sitä aloitteleville. 

Kirjassa on käsitelty kaupunkipuutarhaa monesta näkökulmasta. Kirjaa on miellyttävä lukea. Tekstiä tukevat kauniit Paula Ritanen-Närhen ottamat valokuvat. - Itse olisin vielä mielelläni tutustunut tämän päivän puutarhan kannalta keskeisiin teemoihin - kompostointiin ja kierrätykseen.

Kiitos Minerva!

29 kommenttia:

 1. Kiitos kirjan ansiokkaasta esittelystä. Vinkkaan siitä ystävättärelleni tai hankin kirjan hänelle lahjaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja muista ottaa osaa arvontaan niin saatat saada kirjan tätä kautta. - Mukavaa keskiviikkoa!

   Poista
 2. Onpa ihana kirja! Kaupunki- tai pienissä puutarhoissa on usein monta asiaa ratkaistu kovin viisaasti, ja niistä saa vinkkejä moneen asiaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kiinnostuit kirjasta. Varmasti saat monta vinkkiä tästä kirjasta.

   Poista
 3. Ah näitä kirjoja on ihana katsella ja suunnitella omaa pihaa,puutarhaa. Tuntuu ettei se ole ikinä sellainen kuin haluaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhakirjojen lueskelu on yksi niistä mieluisimmista harrastuksista. Aina löytyy jotakin mukavaa.

   Poista
 4. Kiinnostava kirja! Varmasti tämmöiseen isoon pihaankin löytyy ideoita ja siskojen kaupunkipihoille ainakin monta ideaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kirja kiinnostaa. Uskon, että jokainen löytää joitakin ideoita omaan puutarhaansa tästä kirjasta.

   Poista
 5. Hyvältä vaikuttava kirija. Kirijoos on sama juttu ku puutarhooski. Joka kirijasta ja puutarhasta löytyy kivoja ittelle soveltuvia asioota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, jokaisesta kirjasta ja puutarhasta löytyy jotakin itselle sopivaa. - Mukavaa keskiviikkoa!

   Poista
 6. Vaikuttaapa mielenkiintoiselta kirjalta! Löytyisi varmaan hyviä vinkkejä rivitalon pihaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun sinäkin kiinnostuit kirjasta. Varmasti löytyy vinkkejä rivaripihaan. Nyt vaan arvontaa odottamaan.

   Poista
 7. En olekaan tätä livenä nähnyt vielä. Tuo muotoonkasvatettu omenapuu keltaisella seinällä on vanhasta opiskelupaikastani Lepaalla. Se on aivan uskomattoman näköinen ja kuitenkin kenen tahansa toteutettavissa :)

  VastaaPoista
 8. Kiva, kun esittelet kirjoja täällä blogissasi. Tosi mielenkiintoista luettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tämäkin kirja kiinnosti sinua. Nyt vaan arvontaa odottamaan.

   Poista
 9. Hyvältä vaikuttava kirja. Mielenkiintoista ja inspiroivaa luettavaa varmasti. :)

  VastaaPoista
 10. Varmasti hyvä kirja, tuohon täytyy tututstua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, hyvä kirja tämä on. Nyt vaan arvontaa odottelemaan.

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Kiva kun kirja vaikuttaa sinustakin kiinnostavalta.

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Ostamisen arvoinen kirja tämä on, mutta odota toki ensin arvontaa.

   Poista
 13. Näyttää tässä kirjassa kuvien perusteella olevan vihjeitä maaseudunkin puutarhaan - kaikki on aina sovellettavissa olosuhteiden mukaan. Mukava kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kirja kiinnosti sinua. Nyt arvontaa odottamaan.

   Poista
 14. Kiitos esittelystä, vaikuttaa ihanalle kirjalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kirja kiinnosti sinuakin. - Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 15. Kirja näyttää todella mielenkiintoiselta.. kuvatkin niin kauniita:)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...