perjantai 26. tammikuuta 2018

Neljän puutarhakirjan arvonta

Hei kaikki. On arvonnan aika. Arvonnassa on neljä kaunista ja varmasti hyödyllistä puutarhakirjaa. Sopivat varmasti vaikkapa lahjakirjoiksi. 


1) Taina Koivunen: Puutarhurin käsikirja. Puutarhan neljä kaunista vuodenaikaa. 2016. Gummerus. Kuvat Taina Koivunen ja Matti Pietarinen. Kartat: Ilmatieteen laitos. 176 s.

Kirja tarjoaa tuhdin tietopaketin puutarhatietoutta, joka liitetään vuodenaikoihin. Puutarhurin on tärkeää muistaa, että puutarhaa hoidetaan ilmaston ehdoilla. Kirjan esittelyn löydät täältä

2)  Eva Robild & Görgen Persson: Kotipuutarhan monivuotiset kukat. Suomen oloihin soveltaen suomentanut Hannele Vainio. 2012. Otava. 208 sivua.Teos ilmestyi ensimmäisen kerran suomeksi Otavan julkaisemana nimellä Perennat puutarhassa. 



Kirjailija Eva Robild toteaa kirjan esipuheessa, että kukkaryhmän tarkoitus on levittää iloa. Näinhän se on, tätähän me haluamme. Kirjassa tarkastellaan puutarhan perennoja  kattavasti eri näkökulmista. Kirjan esittely löytyy täältä.

 
3) Lars Jon: Kimppu. 2017. Karisto Oy. Suomentanut Jenni Pitkäniemi. 190 sivua.

Jos kimppujen sidonta kiinnostaa sinua, tässä on sinulle juuri oikea kirja. Kirjassa on selkeät ohjeet kukkakimppujen sitomiseen. Kukkamateriaalia löytyy monistakin paikoista: omasta puutarhasta, parvekkeelta, luonnosta ja kukkakaupasta. Kirjan esittely löytyy täältä.

4)  Bella Linde & Lena Granefelt: Omasta maasta. Omavaraisen kotipuutarhurin käsikirja. 2016. Minerva. Suomennos Kirsi Tanner. Ruotsinkielinen alkuteos: Rätt ur jorden. Handbok i självhushållning. 256 sivua.

 
Omasta maasta -kirja tarjoaa aloittavalle viljelijälle perusteellisen oppaan vihannesviljelyn saloihin. Varmasti kokeneempikin viljelijä saa kirjasta hyviä vinkkejä. Kirjan esittely löytyy täältä. 

Voit osallistua näiden puutarhakirjojen arvontaan:  


·        * yhdellä arvalla olemalla tai liittymällä blogini lukijaksi (sivupalkissa kohta ”lue”) ja jättämällä kommentin tähän postaukseen.



       * kahdella arvalla, jos seuraat Pihakuiskaajan matkassa -blogia blogit.fi:ssa.
Arvontaan voi osallistua myös Facebookissa: Pihakuiskaajan puutarha.


Osallistumisaika päättyy tiistaina 6.2.2018 klo 18.


Tervetuloa osallistumaan mielenkiintoisten puutarhakirjojen arvontaan! Jos jokin kirjoista on sinulle erityisen mieluisa, mainitsethan siitä kommentissa.  – Onnea arvontaan!
 

Bella Linde & Lena Granefelt: Omasta maasta. Omavaraisen kotipuutarhurin käsikirja



Bella Linde & Lena Granefelt: Omasta maasta. Omavaraisen kotipuutarhurin käsikirja. 2016. Minerva. Suomennos Kirsi Tanner. Ruotsinkielinen alkuteos: Rätt ur jorden. Handbok i självhushållning. 256 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

Tarvitsetko hyvää perustietoa vihannesten kasvattamisesta? Omasta maasta -kirja tarjoaa aloittavalle viljelijälle perusteellisen oppaan vihannesviljelyn saloihin. Uskon, että kokeneempikin viljelijä saa kirjasta hyviä vinkkejä. Kirjan on kirjoittanut toimittaja Bella Linde, jonka erityisalueita ovat viljely, puutarhanhoito ja kotitalous. Lena Granefelt on kuvannut kirjan kuvat. 

Kirjan sisältöluettelosta voi nähdä, että kirjassa lähdetään liikkeelle viljelyn alkuvaiheista eli maan muokkaamisesta. Sitten edetään lannoitukseen ja kasvimaan hoitoon. Sadonkorjuuaikaan saamme nauttia satokauden tuloksista.

Kirjan sisällys
 Itselleni mieluinen luku kirjassa oli laatikot, lavat ja penkit. Avomaaviljely on se perinteinen viljelytapa. Nykyisin kasvulaatikot ovat yleistyneet. Niillä sekä myös kohopenkeillä aikaistetaan kasvukautta. 
Laatikot, lavat ja penkit

Liittyen kylvöön ja istutuksiin kirjassa on hyödyllinen vihannesten aikataulu koskien esikasvatusta, suorakylvöä, istutusta ja  sadonkorjuuta. Kirjoittaja korostaa, että taulukko toimii karkeana ohjenuorana, koska sääolot ovat erilaisia ja muuttuvia.

Vihanneksia kotitarpeeseen

Jotkut vihannekset ovat vaativampia kuin toiset. Tässä luvussa viljelykasvit on jaoteltu vaativuuden mukaan: a) maata ravitsevat kasvit, b) runsaasti ravinteita vaativat kasvit, 3) kohtalaisen vaativat kasvit ja 4) vähään tyytyvät kasvit. 

Parvekeviljely
 Kirjassa käsitellään myös yrttiviljelyä ja parvekeviljelyä.

Säilöminen ja varastointi
Sadonkorjuuajan kruunaa vihannesten säilöminen ja varastointi.

Mukavana bonuksena kirjasta löytyy omavaraisen kotipuutarhurin vuosikalenteri, joka antaa näppituntuman siitä, milloin on paras aika ryhtyä töihin.

"On ihanaa olla omavarainen - työntää sormet multaan ja nähdä kasvien kasvavan ja kehittyvän, korjata satoa ja nauttia sen antimista. Hakea ilmaista ruokaa metsästä ja varastoida sitä talven varalle." (s. 247) 

Kirja tulee arvontaan blogissani tänä viikonloppuna.

Lisää kuvia Imatralta

Perjantaipäivää! Laitan tähän vielä kuvia Imatralta.

Tässä vielä Valtionhotelli. Valtionhotelli on nyt Cumulus-hotelli, mutta siirtyy huhtikuussa Scandic-ketjuun.

Vuoksi pakkaspäivänä

Usvaa joella

Ei ole Vuoksi vielä jäässä.

Kosken uoma
Kosken uoma iltavalaistuksessa

Imatran Impi -veistos vuodelta 1972. Se on huomionosoitus ihmisille, jotka ovat tehneet itsemurhan hyppäämällä Imatrankoskeen.

Tänne tulemme vielä kesällä, jotta voimme tutustua ympäröivään Kruunupuistoon.

Kaikki yksityiskohdatkin niin kauniita. 

Olen lukenut useita vuosia sitten Laila Hietamiehen (nyt Hirvisaari) Imatra-sarjan. Ajattelin lukea uudelleen sarjan kolmannen osan Grand Hotel, joka kertoo Valtionhotellista vuosisadan alussa. 

Hyvää alkavaa viikonloppuna!

keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Lars Jon: Kimppu



Lars Jon: Kimppu. 2017. Karisto Oy. Suomentanut Jenni Pitkäniemi. 190 sivua.

Tämän Kimppu-kirjan kaunis kuvitus vei minut mennessään, aikaa meni kirjaa selatessa ja upeita kuvia ihaillen. Vaikkakaan ei teksti yhtään häviä kuville, niin mukavalla ja elävällä tavalla kukkakimppujen sidonta on kuvattu. 



Kirjan on kirjoittanut tanskalainen floristi Lars Jon, joka aloitti työt kukkakaupassa 15-vuotiaana. Kimppujen sidonta alkoi hänelle harrastuksena, ja sitten siitä tuli hänelle ammatti. Jos kimppujen sidonta kiinnostaa sinua, tässä on sinulle juuri oikea kirja. Kirjassa on selkeät ohjeet kukkakimppujen sitomiseen. Kukkamateriaalia löytyy monistakin paikoista: omasta puutarhasta, parvekkeelta, luonnosta ja kukkakaupasta. Kimppuja on monenlaisia, kauniin kimpun saa vähistäkin aineksista. Kirjan kirjoittaja toteaa esipuheessaan: "Toivon sinun saavan kirjasta uusia ajatuksia siitä, miten luonnon antimia voi käyttää silmäniloksi. Muista, että jokaisen kimpun tulee olla persoonallinen - ja että harjoitus tekee mestarin."

Lars Jon on käyttänyt neljää eri tekniikkaa kukkakimppujen sitomisessa: spriaalia, paralleelia, tukirakennetta ja maljakkoon asettelua. Kirjailija antaa selkeitä ohjeita ja vinkkejä sitomisesta eri tekniikoilla sekä vinkkejä mitkä kukat sopivat parhaiten eri tekniikoihin. Lukija saa ohjeita myös tarvittavista työvälineistä.

Spiraalisidonta

Näin sidot paralleelikimpun
Kirjan parasta antia ovat esimerkit erilaisista kukkakimpuista. Lars Jon sanoo, että kukkakimpun tunnusmerkki on se, että siinä on yksi tai useampi sidontakohta. Sidontakohta on paikka, jossa varret kohtaavat ja johon sidotaan naru varsien ympärille. Kimppujen esimerkkisidonnat ovat mitä erilaisimpiin tarkoituksiin, esimerkiksi kevään ensimmäinen kimppu, suruvihko, juhannuskokot, villi ja vapaa, Karen Blixenin tyyliin, kukkaiskori ja vahvoja värejä. Lars Jon tekee myös kauniit kimput kosioretkelle sekä häihin. Jokaisen esimerkkikimpun kohdalla on kuvattu vaikeusaste, työvälineet, tarvikkeet, tekniikka ja maljakko.


Tässä kevään ensimmäinen kimppu, joka on koottu munankuoreen, johon kukat voivat piiloutua. Tämä kimppu sopii hyvin pöydän kattaukseen.

Balettitanssijat. Kirjailija sanoo, että nämä kukat tuovat mieleen Tanskan kuninkaallisen teatterin balettitanssijat. Kukat ovat narsisseja.

Syötävän suloiset kimput toimivat pöytäkoristeina useissa pienissä maljakoissa tai sitten jokaisen ruokailijan kohdalla esimerkiksi paikkakorttina.
Floristin kädet
Tärkein työkalu kukkien sidonnassa on omat kädet. Niistä kannattaa huolehtia. Kirjassa annetaan ohje käsien suolakuorinnalle.
Puolikas sitruuna
2 rkl karkeaa suolaa
1 rkl oliivi- tai manteliöljyä
Purista sitruunan mehu kulhoon. Kaada sekaan suola ja öljy. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada seos käsille ja hiero niitä perusteellisesti.

 Tämä kirja tulee blogini arvontaan tulevana viikonloppuna.

tiistai 23. tammikuuta 2018

Pakkaspäivä Imatralla

Hei kaikki! Olemme juuri palanneet Lappeenrannasta ja Imatralta. Imatralla kierrettiin kameran kanssa kauniissa Vuoksen maisemissa. Pakkasta oli parikymmentä astetta. Yövyimme kauniissa Valtionhotellissa.

Valtionhotelli on kertakaikkisen ihana. Ei ihme, että se on äänestetty Suomen kauneimmaksi rakennukseksi vuonna 2014.

Koskessa ei ollut kuohuja, mutta aikamonen nähtävyys se on ilman kuohujakin.

Jäät paukkuivat

Usvaa Vuoksen yllä

Usvaa
Ja vielä usvaa

Valtionhotelli iltavalaistuksessa


Meillä oli huone ylimmässä kerroksessa, jossa olivat asuneet Venäjän aatelisvieraiden palvelijat 1900-luvun alussa. Uskon, että palvelijat viihtyivät kauniissa huoneessa. Ainakin me viihdyimme.

Jääpuikkotaidetta, kuvattu huoneemme ikkunasta. - Laitan vielä myöhemmin muutaman lisäkuvan, niin kauniita maisemat olivat. Iloa viikkoonne!

sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Robin & Persson: Kotipuutarhan monivuotiset kukat




Eva Robild & Görgen Persson: Kotipuutarhan monivuotiset kukat. Suomen oloihin soveltaen suomentanut Hannele Vainio. 2012. Otava. 208 sivua.Teos ilmestyi ensimmäisen kerran suomeksi Otavan julkaisemana nimellä Perennat puutarhassa. 

Arvostelukappale kustantajalta

Kotipuutarhan monivuotiset kukat on niin kaunis kirja. Katsokaa vaikka tuota kirjan upeaa kansikuvaa - niin runsas ja täyteläinen. Kansi lupaa lukijalle paljon, eikä lukija pety. Värikkyys ja hieno tunnelma jatkuvat läpi kirjan ja kauniit kuvat tukevat erinomaisesti perennakuvauksia.

Kirjailija Eva Robild toteaa kirjan esipuheessa, että kukkaryhmän tarkoitus on levittää iloa. Näinhän se on, tätähän me haluamme. Kirjassa tarkastellaan puutarhan perennoja varsin kattavasti eri näkökulmista. Perennaryhmä voidaan perustaa monin eri perustein. Tärkeintä kuitenkin on, että kukkaryhmä on tekijänsä näköinen. Perennaryhmä voi koostua esimerkiksi keväällä kukkivista kukista. Kirjoittaja toteaakin, että "kevätryhmä on elämänmyönteinen". Kevätosuudessa annetaan kuvaus kukkapenkistä (koko, muoto, kukat), joka on parhaimmillaan keväällä ja alkukesällä. Ehdotettu kukkavalikoima ryhmää varten on mielestäni onnistunut: valkovuokko, arovuokko, tarharistikki, kevätlinnunherne, nyppykurjenpolvi, punajouluruusu, unkarinsinivuokko, särkynytsydän, ruusupioni, tillipioni, lännenkalliokielo ja palloesikko. 

Ohjeet isoäidinaikaisen kukkapenkin perustamiseen
Erityisen ihastunut olin osioon, jossa käsitellään isoäidin aikaisen perennaryhmän perustamista. Voin yhtyä Birgitan kommenttiin "Täällä minä lataan akkujani". Tässäkin osiossa annetaan ohjeet värikkään isoäidinajan ryhmän perustamiseen. Kirjassa perustetaan perennapenkki myös pohjoiseen, kalliolle ja varjoon. Luonnon innoittamassa kukkaryhmässä "kasvit saavat ryöpytä vapaasti". Tässä osiossa kuvataan kaksivuotisia kasveja sekä myös perennoja, jotka kukkivat lähes koko kesän. 

Lähes koko kesän kukkivia kasveja
Kukkapenkistä voi tehdä myös yksivärisen. Kuten kirjassa todetaan, värillä on merkitystä. Jos haluaa väreiltään sointuvan perennaryhmän, kannattaa laatia luonnos, lähteä sen kanssa taimikauppaan, kerätä sieltä ruukkuja, joissa on kukkivia taimia, ja todeta niiden yhteensopivuus ennen ostopäätöstä. Toinen tapa on perustaa puutarhaan koeryhmä, jossa kasveja testataan ja istutetaan ne oikeaan paikkaan vasta sitten, kun niiden väri on näkyvissä.


Syksyn kukkia
Jokaisessa luvussa on kuvattuna kasvimuotokuva, jossa kerrotaan kasvin lajikkeista, kukinta-ajasta, kasvuoloista ja kasvatuksesta. Kasvimuotokuvakasvit ovat jouluruusu, päivänlilja, pioni, kurjenpolvi, unikko ja valeunikko, kuunlilja, kaunopunahattu ja koristeheinät. 
 
Unikko ja valeunikko

Kirjan loppuosassa annetaan puutarhureille hoito-ohjeita koskien mm taimien ostoa, lannoitusta, kasvien tuholaisia ja tauteja. 

On hienoa, että saatavissa oleva perennavalikoima on niin valtava. Varmasti jokainen puutarhuri löytää omaan tyyliinsä sopivia perennoja. Tämä kirja helpottaa perennojen valintaa, niin monipuolisesti perennat on kuvattu kirjassa. Nyt tammikuussa on hyvä tehdä suunnitelmia tulevaa kesää varten.  

Tämä kirja tulee blogini arvontaan lähiaikoina.

torstai 18. tammikuuta 2018

Huhtikuu-haaste



Sain tämän haasteen Kruunu Vuokolta Puutarhan Lumo -blogista. 
Haasteen alulle panija on Tita.
Haasteen säännöt saatesanoineen ovat seuraavat:
Huhtikuu on kuitenkin kevätkuu ja tämä haaste lähteköön kiertämään tuoden kevätmieltä tuokioksi lukijoille ja kirjoittajille! Haaste on yksinkertainen:
1. Tee postaus, ja kerro mistä haasteen sait
2. Kerro huhtikuusi viisi tärkeintä kevään merkkiä, jotka ilahduttavat sinun sieluasi voimakkaimmin. Etelärannikolla kevät on jo maaliskuussa ja pohjoisessa toukokuussa. Muokkaa haasteen kuukausi sinun kevääksesi. Huhtikuu on tässä vain keskiverto.
3. Laita haaste kiertämään haastamalla kolme blogia.
Tämä kuva on viime huhtikuulta: 11.4.2017. Näin paljon oli vielä lunta. Huhtikuun lumimäärä vaihtelee vuosittain. Muistan erään kevään, jolloin hyppäsimme narua huhtikuussa.

Utran saarilta 3.4.2017. Joki on vielä jäässä.

Mutta kyllä se kevät sieltä tulee. Ensimmäinen krookus 24.4.2017.

Valokuvauskurssilla, päällekkäisvalotusta. 25.4.2017.

Tämä kuva on jo toukokuulta (2.5.2017)

Kiitos Kruunu Vuokko kivasta haasteesta.
Jatkan haastetta edelleen seuraaville blogeille:


lauantai 13. tammikuuta 2018

Pakkaspäivä

Mukavaa lauantaita! Meillä on täällä Pohjois-Karjalassa tänään mukava ulkoilusää, pakkasta 4 astetta. Aurinkoa ei tosin ole. Muutama pakkaspäiväkin oli.

Joensuun keskustasta Pielisjoki

Pielisjoki

Pielisjoki, taustalla Sirkkalan silta

Tässäkin on taustalla Sirkkalan silta.

Lunta on runsaasti.




PS. Oletteko huomanneet, että blogger jotenkin tökkii, eli kommenttien perillemenoon menee melkoisesti aikaa? Vai lieneekö minun selaimessani tai koneessa? 

Mukavaa viikonloppua kaikille!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...