tiistai 1. syyskuuta 2020

Se on sitten syyskuu!

Eikö tunnukin aika uskomattomalta, että on syyskuu? Niin on kaunis kesä jo takanapäin, mutta mikäpäs tässä on odotellessa pimeneviä syysiltoja. 

Meillä täällä Joensuussa vietettiin viime lauantaina Pohjois-Karjalan maakuntapäivää. Oli paljon tapahtumia ympäri kaupunkia ja myös ympäri maakuntaa. Oli tosi kiva käydä eri tapahtumissa, kun kesä on ollut aikamoista hiljaiseloa. 

Kauniin sään saimme lauantain tapahtumille.

Kiinnostavin tapahtuma oli tukkilaisnäytös. Taitavia miehiä nämä tukkilaiset. Ja laulu raikui, kun he lauloivat tukkilaislauluja.

Hän meni ihan yksin. Hyvin pysyi hänkin pystyssä. 


Työnaytöksessä tukkilaiset tekivät närelenkkejä. Onko teille tuttu? Närelenkeillä tukkiniput sidottiin toisiinsa. On hienoa, kun tällaisia vanhoja perinteitä pidetään yllä.

Martoilla oli torilla sieninäyttely. Paljon oli sieniä, joita en tuntenut. Uusia sieniä olisi kiva opetella, me vaan pitäydymme niissä tutuissa kanttareissa, rouskuissa, tateissa, torvisienissä ja suppilovahveroissa.


Käydessäni Leppävirralla katsomassa äitiäni pistäydyin samalla Sorsakoskella. Sorsakoskella oli ennen muinoin isot Hackmanin tehtaat. Se aika on jo menneisyyttä, nyt siellä on pieni Fiskarsin tuotantoyksikkö. Itse olin kouluaikana paljonkin Sorsakoskella, kun monet kavereistani asuivat siellä. 


Päivä Sorsakoskella oli aurinkoinen ja täysin tyyni. Tässä Sorsakosken paloasema heijastuksineen.


Sienessä olemme käyneet useammankin kerran, ainakin kerran viikossa. Mukavaa saalista on jo kertynyt.

On daalioiden ja edelleen perhosten aika.
Kauniita loppukesän päiviä ja hyvää alkavaa syyskuuta!51 kommenttia:

 1. Uskomatonta, että on syyskuu ja sää meitä hellii edelleen. Onpas ollut kiva tuo sieninäyttely. Kävin Joensuussa viikonloppuna, mutta kaikki meni ohi taas. Upeita nuo daaliasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tänäänkin on ollut todella kaunis sää. Kiva, kun Martat järjestävät tällaista, aina siellä oppii joitakin uusia sienilajikkeita.

   Poista
 2. Liekö ollut noissa tukkilaistaitajissa Lieksalaisia, kun täällä heitä lehdistä lukemani mukaan joitakin on. On kyllä hieno juttu, että tuollaisia perinteitä pideään yllä:) Sieniä on tänä vuonna ollut runsaasti. Meilläkin on yleensä kanttarellit, suppilovahverot, kangasrouskut niitä kerättyjä, mutta tänä syksynä löydettiin myös mustia torvisieniä. Mutta paljon näkee erilaisia sieniä metsässä, joita ei ollenkaan tunne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lieksalaisia olivat nämä tukkimiehet. Siellä on tukkimiesten yhdistys ja he pyrkivät joka kesä pitämään tällaisia näytöksiä. He käyvät Ruunaankoskella harjoittelemassa.

   Poista
 3. Sorsakoskesta tuli vielä mieleen, että meillä on paljon sellaisia vanhoja ruokalusikoita, lapsuuteni aikaisia, joissa se Sorsakoski lukee. Ovat vähän erimallisia kuin uudemmat lusikat. Näissä vanhoissa on aika lyhyt varsi, mutta suuri pesä vaikka keiton syöntiin. Itse otankin aina keiton syöntiin juuri sellaisen vanhanaikaisen lusikan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sorsakoski oli pitkään tunnettu aterimistaan. Varmaan lähes jokaisessa suomalaisessa kodissa oli Sorsakosken lusikoita, haarukoita ja veitsiä.

   Poista
 4. En ole kuullutkaan mistään närelenkkeistä. AIna oppii uutta..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, en minäkään ollut kuullut närelenkistä ennen viime lauantaita.

   Poista
 5. Upeita kuvia! Varmasti hauska tuo tukkilaisnäytös!
  Ihanaa syyskuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tukkilaisnäytös oli tosi kiva, vähän erilainen juttu. Mukavaa syyskuuta myös sinulle!

   Poista
 6. Enpä ole tainnut tukkilaisia livenä nähdä, hienoa että perinne elää. Daaliat on niin kauniita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, hyvä kun tällaisia perinteitä pidetään yllä. Kiva kun on vielä kukintaa, mm daaliat.

   Poista
 7. En ole minäkään tukkilaisia nähnyt kuin vanhoissa Suomi-filmeissä. Närelenkit ovat minulle tuntemattomia. Ovatkohan hiukan samanlaisia kuin riukuaitoihin laitettiin?
  Mukavia syyskuun päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Närelenkit saattavat hyvinkin olla samantyyppisiä kuin riukuaitoihin laitettavat. Mukavaa syyskuun alkua myös sinulle!

   Poista
 8. täällä ei olenäkynyt noita haaparouskuja eikä maiteroisia, kun ei ole satanut lähes ollenkaan koko kesänä, kanttareleja olen löytänyt ja niitä on riittävästi.Ihme kun tukkijätkä pysyy tukin päällä, olen vain kotimaisessa elokuvassa nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt meilläkin saisi sataa jotta sienisato jatkuu. Huomenna mennään katsomaan, löytyisikö tällä kertaa mitään.

   Poista
 9. Kerran olen ollut tukkilaisnäytöksessä, oli kyllä taitavaa touhua ja kivaa katsottavaa. Mekin olemme keränneet paljon sieniä ja ruoanvalmistuksen lisäksi niitä on saanut säilöttyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuollainen tukkilaisnäytös on komeaa katsottavaa. Tänään taasen olimme sienessä ja hyvä saalis saatiin.

   Poista
 10. Onpa kauniita kuvia.
  Sitten kun pääset Ii-joki sarjassa pitemmälle, näet sielusi silmin tukkilaisnäytöksessä näkemääsi :)
  Ihanaa syyskuuta myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onpa kiva, kun on jotakin odotettavaa. Toivottavasti pääsen taas pian jatkamaan Iijoki-sarjaa, nyt vaan tuppaa olemaan niin paljon näitä syksyn uutuuksia. Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 11. Mukavaa katsottavaa varmasti nämä tukkilaisnäytökset. Sieniä mekin olemme jonkinverran kerätty. Punahatussa on nyt paljon perhosia ja kimalaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä noita tukkilaisnäytöksiä on kiva katsoa. Ovat vaan aika harvinaista herkkua tänä päivänä. Punahatut ovat hyviä perhosmagneetteja. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

   Poista
 12. Mukava tapahtuma tuo perinnepäivä. Nykyisin ei taida nähdä näitä tukkilaistaitureita enää työn touhussa, joten nämä näytökset ovat paikallaan. Sieniä, niitä on nyt ollut mononlaisia ja tarpeellisia ovat Marttojen sieniopastukset. En muuten minäkään poimi kuin muutamaa mieleistä sienilajiketta vaikka tunnenkin paljon entisenä kotitalousneuvojana.

  Kauniita ovat kuvasi taas♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minttuli. Perinnepäivät ovat kyllä kivoja, on hienoja kun vanhoja perinteitä pidetään yllä. Kiva että sinäkin olet innostunut sienestämisestä. Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 13. Varmasti kiva nähdä ihan paikan päällä tukkilaisnäytöksiä. Hienoa perinnettä.
  Kauniita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko. On kiva, kun tuollaisia perinteitä pidetään yllä. Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 14. Kollaasisi välittämät kesän valo, lämpö ja kukkaloisto kiteyttävät upeasti mennen kesän annin!
  Kesän, joka vähän kuin varkain hujahti ohi kuljettaen nauttimaan alkusyksyn kuulaaista aamuista ja iltojen hämäränhyssystä.

  Hurmaavat tukkilaiset lautoillansa - mikä nostalgia - ja kyllä vaan perisuomalainen tukkijätkä on eri mies, ja ammattikunta, jossa on glamouria... Kaunista hyvänmielen alkusyksyä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin todellakin, kesä on nyt ohi ja ollaan menossa kohti syksyä. Onneksi olemme saaneet nauttia lämpimistä päivistä. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

   Poista
 15. Hieno sienisato. Tuosta riittää herkkua moneen eri muotoon.
  Mukavaa, että vanhoja perinteitä pidetään yllä ja esitellään katsojille.
  Kesä vilahti ohi yhtä nopeasti, kuin aina ennenkin. Kiva, että syksy alkaa aurinkoisena ja lämpimänä. Näin siirtyminen kaudesta toiseen sujuu huomaamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä kiva, kun ollaan saatu nauttia kauniista syyspäivistä. Nyt on viikonlopulle luvattu vähän viileämpää ja myös sateita. Sienet tykkää sateista!

   Poista
 16. Ihanaa Suomi-perinnettä postauksessasi. Hatunnosto kaikille teille jotka tunnette sieniä.
  Syyskesä on ihana. 🍁🍂🍄 Ja syksy kaikkineen. 🌻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyskesä on kyllä aivan mahtavaa aikaa. Luonto on kaunis ja metsä kutsuu marjoineen ja sienineen. Lukeminen jää vähäisemmäksi, mutta kirjapino voi odottaa pimeneviä syysiltoja.

   Poista
 17. Ei tässä ajan kulussa meinaa perässä pysyä. 😅 Kesä oli onneksi aurinkoinen ja lämmin, joten syksy voi saapua. 💗
  Kivoja kuvia. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenspa. Kyllä, kesä meni nopeasti. Onneksi oli paljon kauniita ilmoja, joten kivat muistot jäi kesästä. Nyt sitten kohti syksyä! Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 18. Tukkilaisnäytökset ois mahtavia katottavia, eipä oo sattunu kohalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, niissä on hienoa nostalgista tunnelmaa.

   Poista
 19. Tukkilaisten elämä tullut siltä osin tutuksi, mitä on Päätalon kirjoista tullut luettua. Taitavia näyttävät olevan!
  Hyvää alkavaa syyskuuta, vielä riittää kauniita ilmoja...toivotaan näin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nämäkin tukkilaiset olivat taitavia. Kiva katsella tuollaista osaamista.

   Poista
 20. Upea syyspäivä kuvissasi. Daaliat kukoistaa ja sienisaalis pöydälläsi on huikeanlainen!
  Tukkilaisnäytös ovat oikein viihdyttävä show. Olin katsomassa sellaista viime kesänä KUopiossa. Muuan vuosi sitten seurasin Syötteellä närelenkin tekoa. Kun menen oikein kauas taaksepäin, niin itsekin tyttösenä juoksin tukeilla pitkin kelluvia tukkeja. Aina siinä lopulta putosi tukkien väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai miten hauska kuulla, että sinulla on ihan omakohtaisia kokemuksia tukkeilla juoksemisesta. Se ei ole helppoa hommaa. Ja närelenkkikin on sinulle tuttu.

   Poista
 21. Ei jouvettu nyt maakuntapäiville! Taitavia nämä harrastajat tukilla. Kyllä tiiän närelenkin! Sienet on suoloomatta, kuivattu ja pakastettu on. Kaunista kukintoo siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika paljon oli nähtävää maakuntapäivillä. Ja oli kiva liikkua tapahtumasta toiseen kun oli kaunis sää.

   Poista
 22. Niin se syksy tekee tuloaan tänäkin vuonna. Kivat kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit. Aivan, syksyn tuntua on jo ilmassa, vaikka aurinko paistaakin.

   Poista
 23. Kauniita kuvia ja kaunis sää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sesse! Oli kiva liikkua tapahtumasta toiseen, kun sää suosi.

   Poista
 24. Onpa kiva, että tuollaisia tapahtumia järjestetään ja samalla siirretään perinnetietoutta eteenpäin.Kuvasi ovat lumoavia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piipe. Kyllä, hienoa että tuollaisia perinteitä pidetään yllä. Mukavaa syyskuun jatkoa!

   Poista
 25. Kiva ku säät suasii ulukoilimatapahtumia. Hianot daaliat! Hyvää syyskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daaliat jaksavat kukkia hienosti. Mukavaa syyskuun jatkoa myös sinulle!

   Poista
 26. Syyskuu kyllä yllätti taas, tuli se niin nopeasti! Tukkilaiskultturin vaaliminen on hienoa ja sen esille tuominen on näyttävää! Kauniit ilmat saitte juhlapäiville!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...