maanantai 21. marraskuuta 2016

Aseman puistossa -kirja

Mukavaa alkavaa viikkoa! Toivottavasti teillä kaikilla oli mukava viikonloppu. Minä olin eilen ensimmäisissä pikkujouluissa; Pohjois-Karjalan Puutarhayhdistyksen pikkujoulua vietimme Kiteellä Annin Kartanossa. Mukavaa oli! 

Sain kirjamessuilta kolme puutarhakirjaa, jotka tulevat olemaan mukana blogini joulukuun arvonnassa. Esittelen kirjat ennen arvontaa. Ensimmäisen kirjan Talventörröttäjät esittelinkin jo, ja tässä on nyt toinen kirja.

Tuija Martin: Aseman puistossa. Puistoja, pihoja ja puutarhoja rautatieasemilla. 2016. Aurinko Kustannus.


Martinin Aseman puistossa -teos kuvaa suomalaisten asemien pihapiirejä, niissä kasvavia puita ja pensaita. Kirja kertoo myös asemaravintoloista, ruokatarjonnasta, virkamiesten asunnoista ja asumisoloista. Kirja luokitellaan puutarhakirjoihin. 
 
Ensimmäinen rautatie Suomessa avattiin v. 1862 välille Helsinki – Hämeenlinna ja sitä seurasi Riihimäen ja Pietarin välinen ratayhteys, joka avattiin v. 1870. Oli selvää, että alkavaa rautatieliikennettä palvelemaan tarvittiin suuri määrä erilaisia rakennuksia: asemarakennus, makasiineja, ulkorakennuksia, virkailijoiden asuntoja, veturitalleja ym. Rautateiden syntyaikaan Suomessa ei juuri ollut avoimia, julkisia puistoja. Monella paikkakunnalla aseman puistosta tuli ensimmäinen julkinen puistoalue.

Tässä kuvia Viinijärveltä, Jyväskylästä ja Niemisjärveltä.
 
Rakennuksia ja puistoja tehtiin miltei samanaikaisesti. Puiston avulla aseman hajallaan olevat rakennukset sidottiin toisiinsa ja alueesta saatiin yhteinäinen kokonaisuus. Asemapuistojen haluttiinkin olevan edustavia ja siksi puistojen kasvillisuuteen ja sen hoitoon panostettiin. Asemamiljööt syntyivät rautatiearkkitehdin ja ylipuutarhurin yhteistyönä. Asemat toimivatkin malliympäristönä seudun asukkaille. 

Upea lehmuskuja Nurmeksen asemalla
 
Rautatieasemilla käytettyjä havupuita olivat kuuset, siperianpihdat, sembramännyt ja lehtikuuset. Lehtipuista suosituimpia olivat lehmukset, koivut, pihlajat, vaahterat ja jalavat. Syreenit ja orapihlajat olivat suosituimpia koristepensaita. Rautateiden eduspuistoon sommiteltiin näyttäviä kukkaistutuksia kesäkukista ja perennoista. ”Matkustajien silmiä on pyritty ilahduttamaan erilaisten kukkaistutusten avulla”. Kesäkukista suosituimpia olivat orvokit, petuniat, samettikukat, pelargoniat, begoniat, dahliat ja lobeliat sekä perennoissa suosittiin pioneja, ritarinkannuksia, pikkutalvioita, nukkapähkämöitä ja syysleimuja. 


"Pyrittiin siihen, että mummot huomaa, että täällä on kukkia"

Näyttävä kesäkukkaistutus Kuopion asemalla.


Nyt monen paikkakunnan asemalaituri on autio, kukkaistutukset ovat kadonneet, asema on suljettu. Asemien ja niiden ympärille istutettujen puistojen määrä kasvoi maassamme aina 1960-luvulle saakka. Mutta sitten alkoi liikennepaikkojen sulkeminen. Ratapihojen ilme muuttui sähköistyksen, nopeitten junien ja uudenlaisten alikulkujen myötä. Valtionrautateiden organisaatiossa 1990-luvulla tehtyjen muutosten seurauksena keskitetty puistojen hoito lopetettiin, keskuspuutarha sulki ovensa ja asema-alueiden hoito ulkoistettiin.

 
Junat ovat ohittaneet Salmisen aseman jo useiden vuosien ajan.

Kun juna alkoi kulkea pysähtymättä aseman ohi, moni asema rapistui. Onneksi kuitenkin monet hylätyt asemat ovat saaneet uudet asukkaat ja rakennuksille on tullut uusia käyttömuotoja. Moni uusi asukas vaalii myös kiehtovaa puutarhaa.


 

Suonenjoen asema. Juna pysähtyy täällä, mutta lippujen myynti lopetettiin jo vuonna 1998. Kuva vuodelta 2015. 

 

Kiitos Tiina Martin ja Aurinko Kustannus tästä viehättävästä ja mielenkiintoisesta kirjasta. Vaikka kysymyksessä on tietokirja, luin tätä niin kuin mielenkiintoista romaania. Tekstiä on mukava ja helppo lukea. Kirjassa on suuri määrä kauniita valokuvia, jotka tukevat hyvin tekstiä. - Kiitos Aurinko Kustannus!

38 kommenttia:

 1. Voi, kotikyläni rautatieasema Salminen nykykunnossaan on surullinen näky. Muistan sen lapsuus-ja nuoruusajoilta kauniina ruusuistutuksineen ja puistoineen. Ja siellä me kylän nuoret kokoonnuimme usein. Vaikka Suonenjoen asemarakennus on suljettu, asemanpuisto ja ympäristö ovat vieläkin kauniit ja hoidetut suurinen lehmuksineen ja sebramäntyineen. Usein sinne päivälenkkini koiran kanssa suuntautuu...
  Hienoa kun postasit tästä teoksesta!
  Hyvää viikonalkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepäs sattui että Salmisen asema on sinulle tuttu. Aika hieno kuva oli siitä kirjassa. Kiva kirja muutenkin.

   Poista
 2. Vaikuttaapa tämäkin mielenkiintoiselta! Tottahan mieleen ovat jääneet kauniit asemarakennukset, istutukset - monessa paikassa oli aseman nimi 'kirjoitettu' kukkasin, ja asemien kellot. Omalla kylällä ei ole asemaa, vain pysäkki, nykyään junien ohituspaikka.

  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kirja kiinnostaa sinuakin. Minulle se oli mieleistä luettavaa.

   Poista
 3. Aurinko Kustannuksella on huippuihania kirjoja ! Minäkin olen heidän aarteitaan blogissani esitellyt 💕

  Matkustavaisille asemat ovat lepopaikkoja ja saattavat turisteille jäädä jonkinlaisena nähtävyytenäkin mieleen. Ei ole ollenkaan yhdentekevää millainen asema on. Kiva että ovat yksilöllisiä eivätkä samalla muotilla valettuja :) Hienoa että joitakin vanhoja käytöstä hylättyjä asemarakennuksia on otettu uuteen käyttöön ja/tai remontoitu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun Aurinko Kustannus on sinulle tuttu. Minä tutustuin heidän kirjoihinsa vasta kirjamessuilla. Ainakin tämä kirja oli kovin mieluisa.

   Poista
 4. Onpa ihanaa nostalgiaa tuossa kirjassa!

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoisen oloinen aihe kirjalla ja on aina hienoa jos tietokirjaan uppoaa kuin romaaniin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Krista, oli hyvin kirjoitettu ja mielenkiintoista asiaa.

   Poista
 6. Mielen kiintoinen kirja rautatien asemista ja puistoistutuksista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kirja oli tosi mielenkiintoinen, oli kiva lukea asemista ja puistoista.

   Poista
 7. Amo esse tipo de leitura, na qual se faz uma viagem no tempo, num passado recente.
  Uma semana abençoada, beijos, Marie

  VastaaPoista
 8. Tuo olis kyllä mielenkiintoinen kirja.

  VastaaPoista
 9. Mielenkiintoinen kirja, sanoo konduktöörin tytär. Ukki oli (Lieksan)Kylänlahden asemalla töissä ja myöhemmin isä ja ukki Viipurin Tammisuon asemalla ja sodan jälkeen Tampereella konduktööreinä, eli erittäin kiinnostava kirja. Jos en satu voittajaksi, pitänee hankkia se itselle. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun näitä kirjoja esittelee, niin aina se kirja johonkuhun todella kolahtaa, eli on ihan sopiva jollekin. Tässä tapauksessa tämä kirja olisi sopiva ihan just sinulle!

   Poista
 10. Jälleen houkutteva kirja! Arvaapa montako esittelemääsi kirjaa olen kaivanut kirjakaupoista ja kirjastosta! Kiitos niiden kaikkien esiin tuomisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun olet tykännyt kirjoista. Tämä kirja on mielestäni tosi mielenkiintoinen.

   Poista
 11. Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun sinustakin kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta. - Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 12. Kiva ja mielenkiintoinen kirja!
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun sinustakin kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta. - Mukavaa viikon jatkoa myös sinulle!

   Poista
 13. Tuli heti mieleen, olisikohan kirjassa minun lapsuuteni Puistolan rautatieasemaa.
  Varmasti mielenkiintoinen kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei jäänyt Puistola mieleen, eli ei ehkä ollut. Kirjassa ei ole lähdeluetteloa niistä asemista joita siinä on kuvattu. - Mutta mielenkiintoinen kirja on.

   Poista
 14. Tämäkin on hyvin mielenkiintoisen tuntuinen! Toivottavaa olisi tosiaan, että mahdollismman moni asemapaikka saisi uutta kukoistusta nykyisten omistajien toimesta. Jotenkin sääli kun moni paikka vain rapistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sääli kun hienot vanhat asemarakennukset ja niihin liittyvät puustot ja puistoalueet jäävät hunningolle. Onneksi niitä on nyt otettu jonkin verran uusiokäyttöön.

   Poista
 15. What a beautiful and fascinating book! Warm greetings from Montreal, Canada. :)

  VastaaPoista
 16. Mielenkiintoinen puutarhakirja, kun siinä esitellään myös muutakin esim. asemaravintoloiden ruokatarjontaa. Mukavaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että kirja kiinnostaa sinuakin Ansu. - Mukavaa keskiviikkoa myös sinulle!

   Poista
 17. Tuolta saattaa löytyä tuttuja asemiakin, monet bloginpitäjätkin asuvat asemilla. ja hyvä kun on käyttöä noille vanhoille rakennuksille.
  Hienoa kun ovat päässeet kirjaankin! Pitää pitää silmällä jos tulis vastaan vaikka kirjastossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen kirja tämä on. Muista osallistua arpajaisiin!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...