keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Ihania hetkiä kasvien parissa

Esittelen tässä kolmannen kirjan, jonka sain kirjamessuilta. Tämäkin on arpajaispalkinto. Nyt kun kaikki kirjat on esitelty, arpajaiset voidaan järjestää tässä ihan lähiaikoina.

 Sinikka Piippo & Satu Kontinen: Punkinparta ja valvatit. Uuden ajan värityskasvio. Sitruuna Kustannus. 2016.

 
Tässä kasviossa esitellään 35 kasvia, annetaan tietoa kasvien terveysvaikutteisista ominaisuuksista sekä vinkkejä vaikkapa kauneudenhoitoon ja ruuanlaittoon. Tietoaineksen lisäksi lukijalla on mahdollisuus värittää kasvit. 


 
Näin kertoo kirjan kirjoittaja Sinikka Piippo:
Tähän kirjaan on valikoitu kasveja, joita monia tapaa ihmisympäristössä ja joita voi käyttää tai on käytetty ruokana tai rohtona. Kaikkiin valittuihin kasveihin liittyy mielenkiintoisia erityispiirteitä.”

Näin puolestaan kertoo kirjan kuvittanut Satu Kontinen:
Minulle kukka- ja kasvimaailma hahmottuu värien kautta: on valkoiset, vaaleanpunaiset ja siniset kukat. Tämän kasvion kaikki kasvit saa värittää itse.”

 
Jokaisen 35 kasvin kohdalla kuvataan ensin kasvien lehdet, kukinto ja teriö, sitten kasvupaikka ja sen jälkeen tapa, miten kasvia on käytetty / käytetään ruokana tai rohtona. Tässä muutama kirjassa esitelty kasvi.

Maitohorsmasta kerrotaan, että sen on uskottu lisäävän lehmien maidontuotantoa, mistä sen suomalainen nimi juontuu. Lisäksi horsmista on saatu kuitua vaatteisiin, mattoihin ja ryijyihin. Myös maitohorsman lehdet ovat ravinteikkaita. Venäjällä horsman lehdistä on tehty teetä. 


 
Metsäruusu on ainoa lähes koko Suomessa kasvava alkuperäinen ruusulaji. Sitä tavataan koko maassa aivan pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Ruusun kiulukoissa on runsaasti C-vitamiinia ja karotenoideja. Terälehdistä voi tehdä teetä ja niitä voi lisätä salaatteihin ja ripotella jäätelölle. Mutta mikä tärkeintä; ruusut ovat kautta aikojen olleet rakkauden ja kauneuden symboleja. Ruusuntuoksu poistaa stressiä!

 
Puna-apilan kolme lehdykkää on aikoinaan tarkoittanut maata, merta ja taivasta. Kristinuskon myötä kasvi liitettiin pyhään kolminaisuuteen. Onnea tuovan maineensa vuoksi apilat ovat olleet lemmenjuomien aineosia. Puna-apilan lehdissä on runsaasti C-vitamiinia, proteiinia ja haihtuvaa öljyä. Puna-apilaa suositellaan toipilaille kuntouttamaan sairauden jälkeen. Apilan lehtiä ja kukkia voi pakastaa ja kuivata talven varalle.

Kasviesittelyjen lisäksi kirjassa on esiteltyjen kasvien kukintojen väritysosio, jossa on kukat on jaoteltu väreittäin. Kirjan loppuosaan lukija ja kasviharrastaja voi kerätä kasveja, teipata niitä kirjaan ja kirjata tietoja ja muistiinpanoja löydetyistä kasveista. 

 
Kirjaan oli mielestäni valittu mielenkiintoiset kasvit. Mukava oli saada tietoa näiden kasvien ominaisuuksista ja huomata, miten tärkeitä kasvit ovat olleet rohtoina. Teksti on sujuvaa ja vaivatonta lukea. Kasvipiirrokset ovat suorastaan upeita. Vaikka aikuisten väritysbuumin huippu lienee jo ohitettu, antaa kirja mahdollisuuden mukavaan rentouttavaan värityshetkeen. Voin suositella tätä kirjaa vaikkapa joululahjaksi. Kiitos Sitruuna Kustannus!

16 kommenttia:

 1. Tuokin kuulloaa mielenkiintoiselta kirjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun sinustakin tämä kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta.

   Poista
 2. Onpa mielenkiintoinen aktiivikirja, jossa on hienosti vanhahtavalta vaikuttava ulkoasu. Ilahduttavaa, että kirjalle on löydetty uusi rooli nyt kun kirjan merkityksestä ollaan huolissaan. Kiitos jälleen hyvästä kirjavinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kirja kiinnostaa sinuakin Pirkko. Siispä arpajaisia odotellessa.

   Poista
 3. Sinikka Piipon tietokirjoja minulla onkin, enkä tuohon väritysjuttuun oikein innostu. Valmiiksi piirretyt viivat ei ole oikein mun juttu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väritysjutut eivät ole kaikkien juttuja. Minua viehätti tässä kirjassa eniten teksti.

   Poista
 4. Miten mielenkiintoisia kirjoja ihmiset tekevät. Oikein harmittaa, kun liian monta hyvää kirjaa jää lukematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, hyviä ja mielenkiintoisia kirjoja on paljon. Mukavaa joulukuun alkua sinulle!

   Poista
 5. Vaikuttaa jännältä kirjalta. Minusta tuokin on siinä ihan hauska juttu, että kuvat voi värittää itse. Minulla on vuosien takaa sellainen Marttojen Penninvenyttjän keittokirja, josta muutamia piirrettyjä kuvia vuosia sitten värittelin, vaikka ei silloin mistään aikuisten väritystouhusta ollut lainkaan puhetta. Nyt taas en ole tullut aikoihin mitään värittäneeksi. Yksi sellainen värityskirja, jonka voisi laskea aikuisille kai tarkoitetuksi, on Kansallispukukirja, jossa on väritettävät kuvat. No, enhän minä ole raskinut niitä värittää. Se mitä joskus harvoin väritän, on yleensä jostain lasten värityskirjasta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kirja on sinustakin kiinnostava. Eli nyt sitten arpajaisia odottamaan.- Mukavaa joulukuun alkua!

   Poista
 6. Mielenkiitoisia kirjoja. Mukavaa joulukuuta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun sinustakin tämä kirja on mielenkiintoinen. - Mukavaa joulukuun alkua!

   Poista
 7. Tämäkin kirja vaikutti mielenkiintoiselta! Oikein ihanaa joulukuuta"

  VastaaPoista
 8. kuulostaa tosi kivalta kirjalta. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 9. Mukavan wanhanaikainen tai ajaton.
  Hauska idea että voi värittää kuvia :)

  VastaaPoista
 10. Kaikki kirjat vaikuttavat niin mukavilta. Liityin seuraajaksesi. En huomannut viereisessä blogilinkityksessä omaani :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...