perjantai 27. maaliskuuta 2020

Hillevi Joutjärven uusi puutarhakirja + arvontaHillevi Joutjärvi: Puutarhan salaisuus - iloa ja onnea puutarhasta. readme.fi. 2020. Valokuvat Hillevi Joutjärvi. Taitto ja graafinen suunnittelu: Katri Parikka design. 191 sivua.

Hillevi Joutjärveltä on ilmestynyt ihastuttava puutarhakirja. Kirja, johon on mukava tarttua, niin kaunis ja viehättävä se on. Kirjan teemana on puutarhan tuottama ilo ja hyvä olo. Hillevi toteaa: "Puutarha on parhaimmillaan hyvinvointia lisäävä voimavara, jonka monimuotoisuus inspiroi ihmistä vuodesta toiseen ja innostaa aina vaan oppimaan". 

Kirja tarjoaa hyödyllisiä puutarhavinkkejä ja -tietoutta vaikkapa tulevaa kesää varten. Näistä vinkeistä hyötyvät varmasti niin aloittelevat kuin kokeneetkin puutarhurit. Hyödyllisen tieto-osuuden lisäksi kirjassa korostetaan puutarhaharrastuksen merkitystä sekä fyysiselle että psyykkiselle hyvinvoinnille. Puutarhan hoitaminen kohottaa fyysistä kuntoa. Ainakin yhtä tärkeää on puutarhaharrastuksen mukanaan tuova hyvänolon tunne, stressitilan aleneminen ja mielialan kohoaminen sekä se lohtu, jota puutarhaharrastus tuo erilaisissa rankoissakin elämäntilanteissa. Psyykkiselle hyvinvoinnille on tärkeää myös se, että puutarhaharrastuksessa jokainen voi toteuttaa itseään, olla oman elämänsä puutarhasuunnittelija, koska ei ole mitään sääntöjä, millainen puutarhan tulee olla. Puutarhan kukilla ja kasveilla on hyvinvointia lisäävä vaikutus vaikkapa kehitysvammaisten ja vanhusten hoidossa.

Puutarhassa voi kokea miellyttäviä aistimuksia.

 Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa puutarhaharrastusta.

Kirja jakaantuu neljään osioon: Puutarhan merkitys hyvinvoinnille, puutarhan kukat, hyötypuutarha ja kotipuutarhurin vuosi. 


Puutarhan kukat -osio tarjoaa monipuolista tietoa puutarhan kukista, sekä kesäkukista että perennoista. Kesäkukat sopivat kaikkiin puutarhoihin, pieniin ja isoihin ja myös vaikkapa parvekkeelle. Puutarhan kukkavalikoimaa on  helppo lisätä kesäkukilla. Ja kukapa ei rakastaisi erilaisia ruukkuistutuksia amppeleista puhumattakaan. Kesäkukkia voi kasvattaa mukuloista, taimista tai siemenistä. Näistä eri kasvatustavoista lukija saa kattavaa tietoa.

Se, millaisia kesäkukkia kunakin kesänä hankitaan, saattaa vaihdella vuosittain. Sen sijaan perennojen kanssa tilanne on toinen. Suunnittelu ja kukkapenkin perustamistoimenpiteet ovat tärkeitä, jotta kesäisistä kukinnoista voidaan nauttia kesä kesän jälkeen. Hyödyllistä tietoa kaikille puutarhureille tarjoaa osio, jossa kuvataan perennojen lisäämistapoja. Kirjaan on valittu turvallisia, melko helppoja perennoja, joiden kanssa aloittelevakin puutarhuri onnistuu. Tällaisia perinneperennoja ovat mm. akileija, kurjenpolvi, kuunlilja, syysleimu, liljat, punahattu ja kultapallo.


Onnea oman maan sadosta


Hyötypuutarha tuo iloa ja pienikin hyötypuutarha tuottaa tuoretta satoa. Oman puutarhan kasvikset maistuvat aina parhaimmilta. Hyötykasviksia voi kasvattaa lavakaulus-kasvimaalla, ruukussa tai kasvihuoneessa. Lavatarha soveltuu hyvin mm. porkkanalle, avomaankurkulle, sipulille, herneelle, kesäkurpitsalle, maissille ja perunalle, kun taas ruukussa voi mainiosti kasvattaa vaikkapa salaattia, paprikaa, tomaatteja, ampäriperunoita ja yrttejä. Kasvihuone on monen puutarhurin unelma. Kasvihuoneesta saa satoa aiemmin kuin avomaalta, samoin satokausi päättyy myöhemmin syksyllä. Kasvihuone voidaan myös sisustaa kauniiksi ulko-olohuoneeksi. Hyötypuutarhasta kiinnostuneet saavat hyötypuutarhaosiosta arvokasta ja hyödyllistä tietoa liittyen kasvisten esikasvatukseen, istutukseen ja hoitoon sekä lajikevalikoimaan.Pidin paljon kirjan viimeisestä osiosta, jossa kuvataan kotipuutarhurin vuoden rytmiä. Jokainen vuodenaika tuo puutarhurille omat ilonsa ja omat haasteensa, mutta tärkeintä on, että puutarhuri voi iloita kaikista vuodenajoista. Jokaisesta eri tavalla.


Hillevi Joutjärven kirja on kaunis ja ihastuttava. Kirja antaa iloa ja tarpeellista tietoa kaikille puutarhureille. Varmasti jokaisen puutarhurin unelmana  on saada puutarha kukoistamaan keväästä syksyyn ja saada hyötypuutarhasta runsasta satoa. Olen varma, että Hillevin kirjasta saamme hyviä vinkkejä.

Tänä päivänä puutarhakirjan avaaminen on suorastaan nautinto - niin kauniita puutarhakirjat ovat. Kirjoihin on todella panostettu; paperin laatu on tasokasta ja valokuvat ovat upeita. Tällaisen vaikutelman antaa myös Hillevi Joutjärven uusi puutarhakirja. Kirja on todella kaunis. Kaikkia teemoja havainnollistetaan Hillevin itsensä ottamilla valokuvilla. 

Hillevi Joutjärvi on kuva-artesaani, jonka rakkaus puutarhaa kohtaan on lähtöisin jo lapsuudesta. Me puutarhaharrastajat olemme tutustuneet Hilleviin Maatiaiskanasen Elämää -blogissa (linkki). 


ARVONTA

Laitan Hillevin kirjan arvontaan. Arvonta-aika on 27.3. - 5.4.2020. Arvonta tapahtuu 5.4.2020 klo 18.


Voit osallistua Hillevin kirjan arvontaan jättämällä kommentin tähän postaukseen. Ilmoitathan myös sähköpostiosoitteesi.

Voit osallistua arvontaan myös Facebookissa: Pihakuiskaajan puutarha.

Postitus vain Suomeen.

Onnea arvontaan! Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme.

55 kommenttia:

 1. Varmasti ihastuttava kirja.
  Vaikkei Itselläni omaa pihaa olekaan, tykkään kovasti lukea puutarhan hoidosta.
  Mukana siis!
  Lempeää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun olet mukana arvonnassa. Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 2. Ilman muuta osallistun arvontaan!

  rakkauttajamaanantimia@gmail.com

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Kiva kun olet mukana arvonnassa. Hyvää viikonloppua!

   Poista
 4. Hiano puutarhakirija! Aihetta käsitelty pikkuusen eri näkökulumasta ku yleensä.

  VastaaPoista
 5. Voi kuinka ihana kirja, ehdottomasti mukana arvonnassa 😊
  miakinnun75@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Näyttää hienolta ja monipuoliselta kirjalta. Hyvin olet kirjan esitellyt.

  VastaaPoista
 7. Kiinnostava kirja, osallistun arvontaan.

  VastaaPoista
 8. Ihana kirja, mukana ilolla. :)

  hippohiiri@gmail.com

  VastaaPoista
 9. Olipa kiva lukea arvostelusi tästä. Kirja oli minustakin mielenkiintoinen ja kaunis. Minulla on siis jo tuo, joten en osallistu arvontaan, mutta toivotan onnea kaikille muille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinäkin olet tykännyt tästä kirjasta. Tai oikeastaan voi sanoa, että kukapa tästä ei tykkäisi. Niin ihastuttavasta kirjasta on kyse.

   Poista
 10. Ilman muuta osallistun arvontaan! Itsekin olen ollut jo useamman vuoden Maatiaiskanasen elämää-blogin seuraaja.
  Hyvää viikonloppua Sinulle! <3

  VastaaPoista
 11. Mukana ollaan arvonnassa!
  irmastiina@gmail.com

  VastaaPoista
 12. Tämäkin onnettoman oksan omistaja haluaa mukaan. 👍

  luetutkirjat(a)gmail.com

  VastaaPoista
 13. Kiitos kirjaesittelystä. Olen mukana arvonnassa.

  VastaaPoista
 14. Upea esittely kirjasta, kiitos siitä. Kirja näyttää erittäin tyylikkäältä ulkoasunsakin puolesta, annoit esimakua sisällöstäkin. Kauniita kuvia.
  Osallistun arvontaan.
  Silloin tällöin vierailen Maatiaskanasen elämää- blogissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun olet mukana kirjan arvonnassa. Hyvää viikonlopun jatkoa!

   Poista
 15. Kirjaa onkin esitelty jo useammassa blogissa. Ilman muuta mukana tavoittelemassa sitä (betweenland@gmail.com)

  VastaaPoista
 16. Näyttää ja kuulostaa lupaavalta. Taatusti mukana arvonnassa :) Kiitos kun järjestit tämän.

  VastaaPoista
 17. Kirjauutuus olisi ihana lisä iltalukemistoon :) (puutarha.kamari(@)gmail.com

  VastaaPoista
 18. Kiitos mielenkiintoisesta kirja-esittelystä! Mukana arvonnassa, tottakai :) sydamellista@gmail.com

  VastaaPoista
 19. Ihana kirja. Olen mukana arvonnassa :) s-posti: elamaamaalaismaisemissa@gmail.com

  VastaaPoista
 20. Onnea arvontaan ja hyvää loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 21. Vaikuttaa kivalta kirjalta! Arvonnassa mukana! marsar69@luukku.com

  VastaaPoista
 22. Mukana ihanan kirjan arvonnassa.
  aiholapp at lailanet.fi

  VastaaPoista
 23. Kaunis kirja. Arvonnassa mukana, sp leenafinnila@gmail.com

  VastaaPoista
 24. Kaunis ja varmaankin käytännönläheinen kirja. Arvonnassa mukana , sähköpostiosoite soile.ritakallio@luukku.com.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...