perjantai 26. helmikuuta 2016

Tunnistatko makkarapuun? - A review on a garden bookTuntuuko tämä tutulta:  olette ulkomailla, näette kauniita kasveja, mutta ette pysty tunnistamaan kasvia? Kasvitieteellisessä puutarhassa löytyvät kasvien tieteelliset nimet, mutta entä ne kasvit joita näette teiden varsilla, hotellialueella tai paikallisissa metsiköissä? Olisi niin kiva tietää, mitä ne kasvit ovat.

This post is only in Finnish, because this garden book is in Finnish.
Viime vuoden lopulla ilmestynyt kirja Punaoranssikukkainen puu ja muita mielenkiintoisia kasveja antaa vastauksia moneen tällaiseen tunnistamiskysymykseen. Kirjoittaja Irma Ajanta-Karvonen on matkustellut paljon ympäri maailmaa yli kymmenen vuoden ajan. Matkoillaan hän on kuvannut trooppisen ja sub.trooppisen alueen kasveja. Kohdealueet kattavat Välimeren alueet, Brasilian viidakot, Kiinan, Japanin,  Australian  ja Afrikan.  Siis varsin laaja kattaus maailman maita. Varmasti  Irma Ajanta-Karvosella on upeita matkakokemuksia näistä maista; kauniita kasvikuvia ainakin on runsaasti. Matkat tuottivat yli 80 000 valokuvaa. Tässä kirjassa on yli 1400 värikuvaa.Kirjasta oli hauska löytää sellaisia kasveja, joita on nähnyt matkoilla, kuten esimerkiksi tämä upea rohtoaaloe, Aloe arborescens. Tämän kasvin näimme Etelä-Afrikassa.
Kirjaa voi hyödyntää tietokirjana. Ulkomaanmatkoille lähtiessä on mukava tutustua sen alueen kasveihin, eli on kiva tietää, millaisia ihania kasveja matkalla tullaan näkemään. On myös mahdollista uppoutua kirjaan omassa rauhassa ja harrastaa nojatuolimatkailua. Ehkäpä matkojen suunnittelu alkaa tämän kirjan kasvien katselusta, kuka tietää. Kirja toimii luonnollisesti myös ihan puhtaana tietokirjana, vaikkapa oppikirjana.Tässä on yksi kauneimmista puista, mitä olen nähnyt: Jakarandapuu (Jacaranda mimosifolia). Jakarandapuun näimme Etelä-Afrikassa. – On olemassa kirjakin, jonka nimi on Jakarandapuun lapset.  Sen on kirjoittanut Delijani, Sahar (WSOY, 2014).Tässä on makkarapuu (Kigelia africana). Makkarapuita näimme Keniassa ja Etelä-Afrikassa. Keniassa masai-heimolaiset käyttivät puiden makkaroita leileinä, eli varastoivat makkaroihin juomista.Kirjan loppuosassa on kuvattu kestävyysvyöhykkeet, Hardiness Zone Maps.  Kirjan lopussa on myös mainittu lähdeaineistoa sekä avattu kasveihin liittyviä käsitteitä: lehti, maze, topiary, vesiaihe ja pergola. Kasveista on hyvät hakemistot: tieteellisten nimien aakkosellinen hakemisto sekä suomenkielisten nimien aakkosellinen hakemisto. Olisin kaivannut vielä maakohtaista hakemistoa, eli mitä kasveja löytyy mistäkin maista.


Tässä upea kasvi: Keihäslilja (Doryanthes palmeri). Tämän kukan voi bongata Australista.

Irma Ajanta-Karvonen: Punaoranssikukkainen puu ja muita mielenkiintoisia kasveja. 2015. Noususolmu Oy. 

Kiitos Irma kirjasta!

40 kommenttia:

 1. Tässä onkin oiva vinkki matkustavalle puutarhaihmiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä Between. Itse aion hyödyntää tätä kirjaa tulevilla reissuilla.

   Poista
 2. Oi, minun on saatava tuo kirja! Onpa kiinnostava. Minulla on Lomakasvio ja Itäisen Välimeren kasviopas. Niistäkin löytyy aika hyvin kasveja, joita näen Israelissa, joko luonnossa tai pihoilla.
  Mun lemppareita ovat juuri tuo jakaranda, liekkipuu ja oleanterit. Makkarapuuta ihailin viimeksi Namibiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jakaranda on kyllä niin ihana. Aivan mahtava väri. Ja makkarapuu on hauska puu.

   Poista
 3. Kiitos ihastuttavasta kirjavinkistä. Tuo vaikuttaa super hyödylliseltä =)

  VastaaPoista
 4. Kiitos kirjavinkistä. Vaikka en matkustelekaan ympäri maailmaa, niin tuo kirja pitää löytää jostain luettavaksi, mieluummin kirjastosta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä kirjastosta varmasti löytyy. Tutustumisen arvoinen kirja.

   Poista
 5. Onpa kiinnostava kirja! Tuon avulla löytää monet eksoottiset kasvit, vaikka ei paikan päälle pääsisikään matkustamaan! Hyvä esittely!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko. Kirja on minunkin mielestäni hyvin kiinnostava.

   Poista
 6. Siinäpä on hyödyllinen kirja! Olisin tarvinnut sitä juuri eilen, kun googletin kasvia hakusanoilla "Tenerife, puu, oranssit kukat" :)

  VastaaPoista
 7. Hieno kirja ja hyödyllinen. Monet kasvit, joita on kuvissa on tulleet tutuiksi Madeiran matkoilla! Oi, tekisi mieli mennä keväällä jakarandojen kukinta-aikaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jakaranda on niin kaunis puu. Madeiralta löytyy monenlaista kaunista.

   Poista
 8. Mielenkiintoinen kirja ja varmasti kätevä kaikkien puutarhörhöjen matkoille.
  Tuo jakarandapuu on minunkin mielestäni todella upea. Niitä kasvoi (oli siis istutettu) Aurinkorannikolla teiden varsilla ja nappasin yhden siemenkodan talteen syksyllä siellä ollessani. Avasin kerran kotona siemenkodan ja se oli täynnä keveitä, littanoita siemeniä. Pitääkin joskus kokeilla kylvää siemeniä ja katsoa jos vaikka saisi kasvatettua itselleen jakarandapuun huonekasviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrohan miten jakaranda lähtee kasvamaan. Jakaranda on kyllä ihana puu.

   Poista
 9. Onpa mielenkiitoinen kirja. Oiskohan tätä kirjaa kirjastoissa, täytyy käydä kyselemässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käyhän kysymässä kirjastosta. Tämä on omakustannekirja, en tiedä, meneekö niitä kirjastoon.

   Poista
  2. Hei kaima. Kirjasto voi tilata sen Kirjavälityksestä, jos haluavat. Kannattaa kysyä. On ainakin Joensuun ja Tohmajärven kirjastoissa. Irma Ajanta-Karvonen

   Poista
 10. Näppärä kirja! Mekin nähtiin Roomassa yks aivan ihana kukka, joku sen tunnisti joskus, mutta on jo unohtunut. Muistutti jossain määrin lupiinia, mutta oli suurempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä kirja antaa vastaukset moniin kysymyksiin. Hyvä kirja.

   Poista
 11. Varmastikin hyödyllistä tietoa. Viime keväänä olin Malagassa, en sen kauempana. Ja oli hienoa kurkistella kadulta ihmisten puutarhoihin. Siellä kasvoi ulkona monia meidän sisäkasveja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, meidän huonekasvimme ovat etelässä luonnonkasveja.

   Poista
 12. Varmasti tosi mielenkiintoinen kirja. Usein ulkomailla ollessa näkee todella upeita, harvinaisia ja kauniisti kukkivia pensaita ja puita, joiden nimeä ei saa mistään selville. Tämä kirja mitä ilmeisemmin antaa vastauksen moneen kysymykseen. Mieheni hankki minulle aikoinaan Madeiran kasvit ja kukat kirjan, jossa on myös paljon tietoa upeiden kuvien kera.
  Jakaranda puita olen nähnytm esim. juuri Madeiralla Funchalissa niiden upeinpaan kukinta-aikaan ja näky oli henkeäsalpaavan kaunis.

  VastaaPoista
 13. Onpa mielenkiintoinen kirja, ja näkee kuinka erikoisia ja erilaisia kasveja maailmalla on varsinkin kun en ole kovin matkustavainen ihminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on kauniisti tehty; hyvät kuvat. Vaikkapa nojatuolimatkailuun.

   Poista
 14. Kirija tuntuu olevan oikia aarreaitta, varsinki palio matkustavalle. Matkoolla olis mukava bongata kirijasta tuttuja kasvia. Jakarandasta mäkin tykkään. Son aivan ihana :)

  VastaaPoista
 15. Kiitos hyvästä kirjavinkistä, eksoottisia kasveja on mukava ihmetellä <3

  VastaaPoista
 16. Ulkomailla sitä ihmettelee heidän näyttäviä puitaan. Mukavaa oppia tunnistamaan näitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä; kiva on tietää, mitä kukkia ja puita näkee. Mukavaa tulevaa viikkoa!

   Poista
 17. Kiitos hyödyllisestä kirjavinkistä! Kirjan idea kuulostaa todella hyvältä. Brasilian viidakoihin tuskin matkustan koskaan, mutta Välimeren alue kiinnostaa kovasti. :)
  Oikein mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
 18. todella kiva kirja, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 19. Kirja on kevään aikana tarjouksessa useissa kirjakaupoissa. Ellei ole pyydä tilaamaan kirjavälityksestä. Mm. AdLibris myy sitä.

  VastaaPoista
 20. Facebookissa on myös ryhmä "Punaoranssikukkainen puu Pages of my Garden Book" se on kaikille avoin ryhmä. Toivon osallistumista kirjan arviointiin ja lisätietoihin. Siellä on myös intendentti Markku Huttusen korjauksia tieteellisiin nimiin. Irma Ajanta-Karvonen

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...