maanantai 2. lokakuuta 2017

Bandi: Syytös - Naisten Pankin lukupiirissä luettua



 Bandi: Syytös. S&S, 2017. Alkuteos: 고발 (Gobal)
(Chogabje.com, 2014) 
Suomennettu ranskankielisestä laitoksesta. 
Kääntäjä: Raisa Porrasmaa. Sivumäärä 189.
Arvostelukappale
 
Pohjois-Korea on arvoituksellinen maa, josta saamamme tieto perustuu Pohjois-Koreassa vallassa olevien välittämään tietoon. Tämä tieto ei varmasti ole yhteneväistä tavallisten kansalaisten jokapäiväisen elämän kanssa. Pohjois-Koreaa käsittelevää romaanikirjallisuutta ovat julkaisseet Pohjois-Koreasta paenneet kansalaiset. Tämä käsillä oleva teos on ensimmäinen Pohjois-Koreassa kirjoitettu kirja ja sieltä länteen salakuljetettu. Kirjailija Bandi asuu edelleen Pohjois-Koreassa. Bandi on kirjailijan salanimi ja tarkoittaa tulikärpästä.
Syytös on novellikokoelma. Sen seitsemän novellia valottavat Pohjois-Korean kansalaisten arkipäivää, johon kuuluu alituista kontrollia, nälänhätää, kurjuutta ja ennen kaikkea pelkoa. Pelolla on helppo hallita, sen ovat historian vuosisadat osoittaneet. Oma nuhteeton elämä ei riitä, vaan rasitteena ovat edellisten sukupolvien teot, jotka vaikuttavat mm työnsaantiin.
Novellit sijoittuvat vuosiin 1993-1995, eli Kim-Il Sungin kuolemaa edeltäneisiin ja kuoleman jälkeisiin vuosiin. Novellit yksi toisensa jälkeen kuvaavat pohjoiskorealaisten saamia järjettömiä tuomioita, joita on annettu aivan syyttä, kuten me länsimaalaiset sanoisimme. Ensimmäisessä novellissa Aaveiden kaupunki vuodelta 1993 perheen 2-vuotias poika koki Marxin ja Kim Il-Sungin talojen seinissä olevat kuvat pelottavina, minkä vuoksi äiti laittoi kotiin ylimääräiset verhot. Sepä ei ollutkaan verhomääräysten mukaista. Tästä oli seurauksena – yllätys, yllätys – perheen karkoitus. 
Toisessa novellissa Pandemonium vuodelta 1995 junaa odottavat ihmiset tappelevat ruoasta kun he odottavat myöhässä olevaa junaa. Juna on myöhässä ”ensimmäisen luokan tapahtuman” takia, eli suuren johtajan Kim Il-sungin on määrä matkustaa junalla kyseisen aseman ohi. Tästä alkavatkin sitten tapahtumat, jotka johtavat Rouva O:n päätymiseen itsensä King Il-sungin autoon. Lukija pohtii, että novellissa kuvattu ”ensimmäisen luokan tapahtuma” Pohjois-Koreassa ei suinkaan ole ennenkuulumatonta; muistammehan miten Mao-Tse-Tungin lentäessä Kiinassa ilmatilassa ei saanut olla lainkaan muita koneita. Samoin palautuu mieleen Putinin kesäinen Suomen vierailu. Aikamoisia liikenne- ja kulkurajoituksia oli silloin Itä-Suomessa.
”Tarinani ovat kuivia kuin erämää,
karuja kuin villi aro,
säälittäviä kuin sairas mies,
kömpelöitä kuin kivivasara,
mutta rakas lukija,
pyydän sinua: lue ne!”

Bandin Syytös oli Joensuun Naisten Pankin Lukevien leidien syyskuun lukupiirikirja. Meitä oli paikalla 10 innokasta lukijaa. Totesimme, että kirja on tällä hetkellä hyvin ajankohtainen johtuen Pohjois-Korean ydinkokeista ja niiden aiheuttamista voimakkaista vastareaktioista. Trump on reagoinut tilanteeseen nimittäen Pohjois-Koreaa mm roistovaltioksi. Ydinkokeitten lisäksi Pohjois-Korea on kehittänyt kyberhyökkäyksiä. Ohjuksillaan ja kyberhyökkäyksillään Pohjois-Korea pelottelee muuta maailmaa. 
Bandin Syytös-kirjassa koetaan ahdistusta ja pelkoa yksilötasolla. Kaikkien lukupiiriläisten mielestä kirja oli ahdistavaa luettavaa, se ei ole niinkään kaunokirjallinen teos, vaan enemmänkin dokumentti henkisestä väkivallasta. Diktatuurin alaiselle kirjallisuudelle on tyypillistä metaforisuus, koska asioista ei uskalleta puhua omilla nimillään. Rivien välistä pystyi aistimaan voimakasta yhteiskuntakritiikkiä, ei pelkästään Pohjois-Koreaa kohtaa, vaan myös sosialismia kohtaan yleensä. Kieli on tökkivää ja jäykähköä, mutta tätä kirjaa ei pidäkään lukea kielen vuoksi. Kaiken kaikkiaan kirjan kirjoittaminen on rohkea ja arvokas teko. Olimme aiemmin lukeneet lukupiirissämme Barbara Demickin Suljettu maa (2009), ja löysimme hyvin paljon samoja elementtejä näistä kirjoista.
Lukupiirissä annamme arvion kirjalle (asteikko 1-5). Syytös sai arvion 3,7. Kiitos S&S:lle tämän tärkeän kirjan julkaisemisesta.
Seuraava lukupiirikirjamme on Kang Hanin Vegetaristi. Odotamme tapaamista mielenkiinnolla.





16 kommenttia:

  1. Kiitos Anneli hienosta kirjan avauksesta <3

    Tämä meni omalle lukulistalle. Pohjois-Korea kiinnostaa ja olen lukenut kirjan erään nuoren tytön pakomatkasta.
    http://kirjasahkokayra.blogspot.fi/2015/11/seitseman-nimen-tytto-pakoon-pohjois.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On hienoa että Pohjois-Koreaa käsittelevää kirjallisuutta on saatavissa. Tuota mainitsemaasi kirjaa en olekaan lukenut. Kiitos vinkistä.

      Poista
  2. Minulla on juuri Pohjois-Korea -buumi menossa lukemisessa. Olen kyllä ennenkin näitä kirjoja lukenut, mutta nyt taas. Blogissani on pari viimeksi lukemaani kirjaa aiheesta, ja juuri sain kirjastosta viestin, että yksi varaamani kirja on nyt noudettavissa (Salakahvilla Pohjois-Koreassa). Tämän Bandin kirjan luin keväällä. Ahdistava maa se todella on...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sattuipa hienosti että sinulla on Pohjois-Korea-kirjat luettavana. Onneksi niitä on tänä päivänä jo olemassa. Täytyypä käydä blogissasi.

      Poista
  3. Kiitos esittelystä! Mukavaa alkanutta lokakuuta♥

    VastaaPoista
  4. Kiitos kirjan esittelystä. Saattaa jäädä tämä kirja minulta lukematta. kun luin vasta hiljattain Blaine Hardenin, Leiri 14, Pako Pohjois-Koreasta. Ahdistuin vähän siitäkin. Hienoa viikon jatkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen lukenut tuon Leiri 14. Minulla on nyt vähäksi aikaa Pohjois-Korea -kiintiö täynnä. Ihan liikaa ahdistusta.

      Poista
  5. Varmasti mielenkiintoinen teos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On mielenkiintoinen kirja, mutta melko ahdistava.

      Poista
  6. Tämä kirja jää minulta lukematta, koska se on ahdistava. Kiva kuitenkin, että postaat hyvin erilaista kirjoista. Luen mielelläni näitä kuvauksia, vaikka en lue kaikkia kirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta on, että tämä kirja on melko ahdistavaa luettavaa. Jokin kevyempi kirjaa sopii paremmin syysiltoihin.

      Poista
  7. Näin amerikkalaisena mun täytyy sanoa, että Pohjois-Korea hirvittää. Niin tietysti myös suomalaisena, mutta ohjukset eivät sentään Suomeen yllä. Pelottaa meidän nykyjohto, joka tuntuu olevan tukevasti pihalla kaikesta järjellisestä toiminnasta... Samoin kuin Ansulla tuossa - en ehkä tohtisi lukea, sillä tällainen tosielämän piina on vähän liikaa sietokyvylleni. Toivon, että maailma tulisi järkiinsä.

    VastaaPoista
  8. Kiitos tästä kommentista. Toivotaan, että maailma tulee järkiinsä. Johtavien maiden johtohenkilöt ovat niin yllätyksellisiä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...